Muzica de film, la „alinierea” artelor în solstițiul de vară
Numărul 23, 25 iunie - 1 iulie 2019 » Eveniment
Sala de concerte a Radiodifuziunii Române a excelat și excelează, în continuare, în calitate de gazdă a artelor, sub semnul diversității și complementarității. Cea mai recentă „probă de anduranță” a fost oferită de finalul actualei stagiuni muzicale, vineri, 21 iunie a.c. Împreună, iubitorii de muzică și de film au savurat un program concertistic de excepție. Orchestra Națională Radio a interpretat, la nivelul artistic ce o caracterizează, muzică din filmele „Cei șapte magnifici”, „Jurassic Park”, „Lista lui Schindler”, „Cinema Paradiso”, „Titanic” și alte partituri celebre care au rămas în memoria publicului larg, nu numai a generațiilor contemporane cu premierele respectivelor pelicule, ci și a celor care au urmat. S-a demonstrat, de-a lungul timpului, că muzica de film nu este cu nimic mai prejos de cele mai de seamă creații ale unor geniali compozitori, precum Beethoven, Mozart, Verdi, Ceaikovski, Brahms. De altfel, la începuturile cinematografiei sonore, s-a recurs la ilustrarea filmelor cu muzica acestor uriași creatori de frumos.
Asocierea dintre muzică și film a depășit și depășește zona peliculelor de lung metraj, fiind prezentă în toate genurile cinematografice, mai ales în seriale de televiziune. Genericele și laitmotivele din serialele „Dallas”, „Tânăr și neliniștit”, „Caracatița”, „Game of Thrones” etc. evocă momente din viața, din trăirile a sute și sute de milioane de pământeni, ceea ce le asigură nu numai perenitatea, ci și o nedezmințită audiență de invidiat.
Este remarcabil și faptul că între compozitorii care s-au afirmat, la scară mondială, în sfera muzicii de film se află conaționali de-ai noștri, de anvergura lui Vladimir Cosma. În cele mai de seamă festivaluri cinematografice din lume se acordă premii speciale pentru muzica de film, astfel de distincții fiindu-i conferite și lui Vladimir Cosma. De o apreciere unanimă s-au bucurat și creațiile de gen ale lui Paul Constantinescu și Adrian Enescu.
Bineînțeles, nu ne propunem, în acest text, să abordăm evenimentul prin prisma unei cronici muzicale de specialitate. Ceea ce este de remarcat vizează audiența deosebită a acestui gen, fapt receptat adecvat de organizatorii concertului de la Sala Radio, dar și cu alte prilejuri, cum ar fi Festivalul muzicii de film de la Alba Iulia. „Întâlnirea” dintre cererea și oferta de „produse culturale” este fastă pentru tot mai mulți semeni dornici să-și îmbogățească existența cu o continuă lărgire a ariei cunoștințelor, simultan cu plusul de frumusețe, de împliniri sufletești generate de arta autentică și, cu atât mai mult, de „cooperarea” dintre genurile care o alcătuiesc. Se atestă, astfel, că și în spațiul nostru național se afirmă tot mai puternic curentele de idei care propagă un cumul de arte, nu numai ca dovadă că nu există granițe fixe între cele mai diverse domenii ale creației, ci și ca dovezi că OMUL este el însuși un întreg, expresie a unui sistem unitar de valori.
Sub acest aspect, sunt de remarcat și manifestările unor uniuni de creație – ale scriitorilor, artiștilor plastici, muzicienilor, dramaturgilor, cineaștilor etc. –, consacrate decernării premiilor tradiționale, la care sunt invitați să prezinte propriile creații exponenți ai altor sfere ale vieții noastre culturale. În același timp, creșterea rândurilor publicului amator de asemenea spectacole reprezintă un indiciu cert că tot mai mulți concetățeni își rezervă o parte semnificativă a timpului liber pentru a beneficia de ceea ce înseamnă valoare umanistă. Este încurajator că unei asemenea nevoi i se răspunde printr-o ofertă pe măsură.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane