NASA a anunţat cum plănuieşte dezvoltarea bazelor umane pe Lună
Numărul 13-14, 7-22 aprilie 2020 » Roza vânturilor
Agenţia Spaţială Americană (NASA) a dat publicităţii un plan care detaliază etapele prin care încearcă să construiască infrastructura necesară pe Lună pentru ca oamenii să poată întreprinde investigaţii ştiinţifice de durată pe satelitul natural al Pământului, informează Mediafax. Programul Artemis al Agenţiei Spaţiale Americane (NASA) intenţionează să ducă oameni pe Lună cu scopul de a-i ajuta să se stabilească acolo.
Cei de la NASA intenţionează să se concentreze asupra a trei elemente-cheie care ar putea să asigure prezenţa de durată a omului pe suprafaţa lunară, arată un „Plan pentru explorare şi dezvoltare lunară” dat publicităţii zilele trecute. În primul rând, se are în vedere construirea unui vehicul de teren lunar care să fie folosit pentru scurte deplasări de echipajele instalate pe Lună. Apoi este vizată proiectarea unei platforme mobile capabilă să ofere siguranţă pentru călătorii mai lungi, călătorii care ar putea dura până la 45 de zile. De asemenea este discutată şi posibilitatea construirii unor adăposturi pe suprafaţa planetei, care ar putea adăposti până la patru astronauţi în acelaşi timp. Platforma mobilă pentru călătorii lungi şi staţia spaţială Getaway ar fi principalele baze de operaţiuni pentru persoanele care nu sunt implicate în operaţiunii curente pe suprafaţa Lunii.
Americanii se vor întoarce pe Lună în 2024. După această aselenizare din 2024, vom asigura o prezenţă susţinută strategică la Polul Sud al Lunii, numită Tabăra de bază Artemis. Activitatea noastră la Tabăra de bază Artemis în deceniul care va urma va asigura dezvoltarea unei activităţi ştiinţifice şi economice pe Lună ca şi primele misiuni umane pe Marte, după 2030.
Cei de la NASA arată că rover-urile robotizate ar putea să fie elementele esenţiale în infrastructura lunară, fiind necesare nu doar pentru culegerea de date şi materiale necesare în cercetare, ci şi în dezvoltarea resurselor de producţie pe baza cărora se poate asigura prezenţa umană îndelungată pe Lună, de la asigurarea apei şi a combustibilului până la producerea oxigenului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial