NASA are o nouă strategie pentru căutarea semnelor de viață extraterestre, concentrându-se pe indicii tehnologice
Numărul 38-39, 2-15 oct. 2018 » Roza vânturilor
Agenția Spațială Americană (NASA) a anunțat că-și va schimba strategia pe baza căreia caută semnele de viață în spațiu, concentrându-se acum pe indiciile tehnologice, informează News.ro. Până acum, eforturile de căutare a vieții extraterestre ale NASA s-au concentrat în două direcții principale: detectarea exoplanetelor și găsirea organismelor simple de viață, precum bacteriile.
Numărul mare de exoplanete (planete care orbitează în jurul unei stele) descoperite până acum și numeroasele semnale recepționate din spațiul îndepărtat au încurajat NASA să adopte o strategie mai riguroasă pentru căutarea vieții extraterestre. Astfel, pe viitor, interesul NASA va trece de la viața microbiană de pe alte planete la așa-numitele tehnosemnături – semnale ale unor tehnologii avansate.
În altă ordine de idei, specialiștii NASA au ajuns la concluzia că are mai mult sens căutarea civilizațiilor avansate, poate chiar mai avansate decât a noastră, decât căutarea microbilor.
Există multe tipuri de tehnosemnături observate până acum, multe dintre ele încă neînțelese și necercetate suficient de omenire. Dintre acestea, cel mai cunoscut tip este semnalul radio.
Concret, NASA va căuta structuri de mari dimensiuni construite pe suprafața planetelor din sisteme solare îndepărtate, precum și semne de poluare în atmosfera acestora – ambele constituind indicatori clari ai unei civilizații avansate (prin analogie cu civilizația umană).
Primul semn al unei schimbări de strategii a venit în 2015, când, pentru prima oară, NASA a emis concluzia că viața complexă în Univers ar putea fi observată pe baza semnalelor emise de tehnologiile avansate folosite. Specialiștii agenției par să fie convinși, mai mult ca niciodată, că este doar o chestiune de timp până când vom descoperi existența vieții extraterestre.
Conform ecuației Drake, emisă în 1961 de astronomul Frank Drake, aproximativ 10.000 de civilizații extraterestre a trebui să existe în Univers.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial