Ne aflăm pe locul 38 într-un top al celor mai inovatoare 50 de state din lume
Numărul 2, 24-30 ianuarie 2017 » Breviar statistic
România ocupă locul 38 într-un top realizat de Bloomberg, al celor mai inovatoare 50 de state din lume, în care Coreea de Sud este lider, Suedia a urcat pe locul al doilea, iar Finlanda a avansat pe locul cinci, precizează News.ro. Astfel, potrivit Bloomberg Innovation Index, țara noastră s-a plasat pe cea mai bună poziție, 25, în cazul producției cu valoare adăugată mare, urmată de gradul de concentrare al companiilor high-tech, pe locul 25. România se află pe poziția 41 în privința productivității și abia pe locul 49 în cazul cotei din PIB alocate cercetării și dezvoltării. În ceea ce privește prezența populației într-o formă de învățământ, România este pe locul 31, în privința ponderii cercetătorilor în totalul forței de muncă, pe 46, iar în cea a brevetelor, pe 35.
Suedia a avansat o poziție, pe locul 2, datorită îmbunătățirilor care au avut loc în industriile cu valoare adăugată mare, în timp ce Finlanda a avansat două locuri, pe 5, susținută de companiile high-tech.
Cel mai mare perdant în ediția din acest an a indicelui Bloomberg este Rusia, care a coborât 14 poziții, pe locul 26, din cauza impactului sancțiunilor occidentale și al prețurilor scăzute ale energiei asupra industriei prelucrătoare și productivității. Japonia a scăzut, la rândul ei, cel mai mult între statele aflate în top, de pe locul 4 pe 7. SUA au coborât cu o poziție, pe locul 9, în timp ce Israelul a avansat pe 10. China și-a păstrat titlul de țara emergentă cel mai bine plasată, pe 21.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național