„Ne călăuzim continuu după comandamentele fundamentale ale profesiei noastre: educația, etica și calitatea serviciilor”
Numărul 11, 7-13 iunie 2016 » Cariere. Drumul spre performanță
Interviu cu ec. Marcel Gheorghe Bulinschi, președintele Filialei CECCAR Bacău
Alexandra Rizea: Pentru început, vă adresez rugămintea de a sintetiza principalele momente din evoluția dumneavoastră profesională, dat fiind faptul că seria interviurilor pe care le publicăm au ca obiectiv relevarea unor experiențe de larg interes pentru experții contabili și contabilii autorizați.
Marcel Gheorghe Bulinschi: Vă mulțumesc pentru invitația pe care mi-ați adresat-o de a acorda, la rândul meu, un interviu pentru noua publicație CECCAR Business Magazine, fiecare număr al acesteia constituind pentru noi, toți, o bogată sursă de informare și, deopotrivă, de exprimare a punctelor de vedere care privesc teme de o mare importanță. În privința momentelor care mi-au marcat evoluția profesională, nu pot decât să-mi reamintesc cu emoție ziua în care am devenit absolvent al Facultății Finanțe-Contabilitate, din ASE București, promoția 1979. A fost un moment important pentru că mi se deschidea drumul spre exercitarea unei profesii pe care mi-am dorit-o și pe care eram decis să o practic cu dăruire. Un al doilea moment semnificativ, l-aș defini de direcție, l-am trăit după 20 de ani de la terminarea facultății, când am renunțat la funcția de director al unei sucursale bancare pentru a-mi desfășura activitatea profesională pe cont propriu.
O asemenea decizie a fost luată și de alți colegi ai dvs. care ne-au acordat interviuri. Fiecare a avut o motivație specifică, dar am identificat și elemente comune.
Remarca este valabilă și pentru mine. În acel moment îmi doream să particip și eu la procesele de reformare a economiei, de extindere și consolidare a sectorului privat, care a oferit și oferă posibilități mult mai mari de fructificare și de perfecționare a experienței profesionale. Această experiență include calitățile de expert contabil – membru al CECCAR, expert evaluator –membru al ANEVAR și practician în insolvență – membru al UNPIR. Decizia la care mă refer am luat-o fără nicio ezitare și timpul a confirmat că a fost foarte bună.
Ați vorbit despre calitatea de membru al CECCAR. Vă rog să relevați, în acest sens, legătura care există în cazul dumnevoastră, dar și al colegilor, între afirmarea profesională personală și responsabilitățile asumate la nivelul Filialei Bacău.
Sunt expert contabil din anul 1984, deci de aproape 32 de ani. Mi-am dat seama, încă de la începutul tranziției spre economia de piață, că trebuie să acționăm în noile condiții în cea mai adecvată manieră, și anume în structuri organizaționale care militează efectiv pentru promovarea intereselor și valorilor specifice profesiei noastre. Am definit prin aceasta atât importanța reînființării CECCAR, cât și a acțiunilor pe care le-a desfășurat timp de aproape un sfert de secol. Ne-a unit pe toți convingerea și voința ca fiecare membru al Filialei CECCAR Bacău să acționeze în spiritul afirmării sale și a celor din jur. Am conștientizat cu toții, pe măsura trecerii timpului, mai profund, că profesionistul contabil are obligația de a servi interesul public. CECCAR, organismul care gestionează profesia contabilă în România, și-a dovedit și își dovedește din plin responsabilitatea de a avea un rol esențial în susținerea și realizarea celor trei obiective, comandamente fundamentale, bine-cunoscute tocmai pentru că definesc însăși activitatea noastră: educația, etica și calitatea serviciilor.
În ce măsură obiectivele care se află pe agenda filialei vizează dezvoltarea personală a profesioniștilor contabili? Ce activități ați inițiat și intenționați să inițiați în acest sens?
Ne propunem și acționăm în acest sens astfel încât profesioniștii contabili să-și dezvolte și să-și mențină la cote cât mai ridicate propria administrare, prin păstrarea și consolidarea reputației, a onoarei profesionale, pentru propriul respect de sine și propria încredere. La nivelul filialei Bacău am întreprins o serie de măsuri care au vizat și vizează, în principal, dinamizarea acțiunilor prevăzute în protocoalele de colaborare cu instituțiile locale deschise către dialog și colaborare, organizarea de consfătuiri, schimburi de experiență, mese rotunde și alte acțiuni cu participarea membrilor filialei pentru aplicarea în bune condiții a legislației fiscale, a celei contabile, analiza modului în care sunt organizate ținerea contabilității, întocmirea și prezentarea situațiilor financiare la societățile comerciale din județul Bacău, organizarea periodică de întâlniri cu beneficiarii expertizelor contabile judiciare – respectiv instanțe de judecată, parchete, poliție, Oficiul Registrului Comerțului – în scopul eficientizării lucrărilor de specialitate întocmite de profesioniștii contabili.
Care este aprecierea dvs. în legătură cu modalitățile de afirmare mai puternică a experților contabili și contabililor autorizați, membri ai Filialei CECCAR Bacău, în viața economică și socială a județului?
Piața serviciilor contabile s-a dezvoltat în ultimii ani, profesionistul contabil reușind să devină un partener de bază al celor care administrează, care gestionează în special patrimoniul întreprinderilor mici și mijlocii. Dacă în urmă cu 12 ani expertul contabil se ocupa doar de ținerea contabilității agenților economici sau de expertize contabile, astăzi asistăm la o diversificare a serviciilor pe care le prestează. Tot mai mulți experți contabili fac parte din consiliile de administrație ale societăților comerciale cu un puternic potențial financiar din județul nostru, între care Aerostar, Dedeman, Agricola Internațional, Subex.
Ce elemente pot fi aduse în atenția cititorilor în ceea ce privește contribuția concretă a Filialei CECCAR Bacău la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare economică și socială a județului?
Cum se știe, județul Bacău a fost unul dintre polii industriali din estul țării, prin mari întreprinderi începând cu domeniile de exploatare a țițeiului, continuând cu întreprinderile din domeniile panificației, confecțiilor, prelucrării lemnului. Din motive, la rândul lor, cunoscute, mare parte din industria băcăuană nu a supraviețuit în condițiile tranziției la economia de piață. Pe rând, fabrici precum Letea, producător de hârtie, sau Fabrica de Bere de la Mărgineni au sucombat așa-numitelor privatizări „strategice”, fie fiind vândute la fier vechi, fie așteptând o injecție de capital pentru a se moderniza. Având o suprafață totală de 6.621 kilometri pătrați, județul Bacău ocupă 2,9% din teritoriul României și se situează printre cele mari din țară. La nivelul acestei entități administrativ-teritoriale sunt înregistrați 24.000 de agenți economici, dintre care 16.000 sunt activi. Filiala CECCAR Bacău numără 988 membri activi, persoane fizice și juridice, dintre care 762 sunt experți contabili și 116 contabili autorizați cât și 110 societăți de contabilitate și expertiză contabilă. 85% dintre serviciile financiar-contabile – respectiv ținerea evidenței contabile, cenzorate, consultanță, expertize ș.a. – la nivelul agenților economici sunt asigurate de profesioniștii contabili ai filialei noastre. Noi am încheiat patru protocoale de colaborare privind activitatea profesională cu Camera de Comert și Industrie Bacău, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bacău, Primăria Bacău și Primăria Moinești. Președintele filialei este membru în Comisia de dialog social din cadrul Prefecturii Bacău.
Pornind de la experiența dvs., inclusiv în ceea ce privește asumarea unor responsabilități civice, ce sfaturi ați da tinerilor contabili pentru parcurgerea unei cariere de succes?
Cred că principalul constă în definirea obiectivelor propuse, adică în răspunsul la întrebarea: încotro ne îndreptăm? Astfel, gândurile se transformă în obiceiuri, cuvinte, acțiuni și, ulterior, destin. Ca urmare, cred că este important să conferim gândurilor noastre cât mai multă consistență, o calitate superioară. Nu neg importanța emoțiilor, a ceea ce în ultima vreme se numește inteligență emoțională. Este un concept care definește capacitatea de a ne gestiona emoțiile, de a avea emoții pozitive și de a ne elibera, pe cât este cu putință, de emoțiile negative. Pe românește spus, învățăm să ne simțim bine în propria piele. Personal, recomand, în ceea ce privește secvențialitatea, dezvoltarea inteligenței emoționale, urmată de cea a gândirii pozitive și a tot ceea ce include dezvoltarea personală. Cel mai mult mă ajută să mă gândesc de ce fac ceea ce fac. În final, consider că e bine să spun că tot ceea ce relevă evoluția mea ca ființă, evoluția familiei mele și cea a oamenilor dragi mie îmi justifică acțiunile, eforturile și timpul dedicat pentru a realiza ceva în viață. Repet: cred că e necesar să ne întrebăm „de ce fac ceea ce fac?” și să ne răspundem sincer. Dacă răspunsul ne aduce împliniri, satisfacții, atunci putem considera că suntem pe drumul cel bun. Dacă răspunsul nu ne satisface, cu siguranță trebuie să ne reevaluăm acțiunile.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național