Netograf: Românii au experimentat viteze medii de download de 429,17 Mbps la internetul fix și de 30,54 Mbps la internetul mobil, în primul semestru
Telex » Știri 26 noiembrie 2021
Conexiunile la internet fix prin cablu au înregistrat, în primele șase luni ale anului, viteze medii de download de 429,17 Mbps și upload de 279,83 Mbps, iar vitezele medii pentru internet mobil au fost de 30,54 Mbps (download) și 10,97 Mbps (upload), potrivit unui comunicat al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), citat de Agerpres. „Conform testelor efectuate de utilizatorii din România prin intermediul platformei Netograf, în prima jumătate a anului 2021, conexiunile la internet fix prin cablu au înregistrat viteze medii de download de 429,17 Mbps și upload de 279,83 Mbps, iar vitezele medii pentru internet mobil au fost de 30,54 Mbps (download) și 10,97 Mbps (upload), în creștere față de anul trecut. Netograf este instrumentul dezvoltat de ANCOM în beneficiul utilizatorilor, fiind o platformă independentă și obiectivă, ce cuprinde aplicația web, aplicația pentru terminale fixe și aplicații mobile pentru Android și iOS”, a declarat Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM.
Rezultatele au la bază aproximativ 95.000 de teste valide realizate prin intermediul Netograf.
În contextul pandemiei, rețelele fixe și mobile de acces la internet sunt foarte solicitate, prin tot ceea ce presupune școala online și mutarea muncii acasă. În situația în care aceeași conexiune la internet sau aceeași celulă radio sunt folosite concomitent de mai mulți utilizatori, deși lățimea de bandă totală a rețelei rămâne aceeași, rata de transfer se partajează la numărul de utilizatori simultani. Astfel, conectarea mai multor dispozitive la aceeași conexiune de internet sau la aceeași celulă radio poate duce, în unele cazuri (de exemplu număr mai mare de utilizatori simultani față de capacitatea rețelei, de regulă în cazul rețelei mobile) la o performanță diminuată, explică reprezentanții ANCOM.
Conform statisticilor colectate prin intermediul platformei Netograf, în prima jumătate a anului 2021, pentru cei mai mari 5 furnizori de internet fix, conexiunile la internet fix prin cablu au înregistrat viteze medii de download cu 42% mai mari, atingând nivelul de 429,17 Mbps și viteze medii de upload de 279,83 Mbps, în creștere cu aproximativ 77% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Tendința de creștere se înregistrează și la nivelul vitezelor medii pentru internet mobil, în creștere cu aproximativ 30% la download, până la 30,54 Mbps și cu 7% la upload, atingând 10,97 Mbps față de aceeași perioadă a anului trecut.
Netograf este instrumentul dezvoltat de ANCOM în beneficiul utilizatorilor ce cuprinde aplicația web, aplicația pentru terminale fixe și aplicații mobile pentru Android și iOS. Aplicațiile mobile sunt disponibile în magazinele dedicate: App Store pentru terminale cu sistem de operare iOS și Google Play pentru terminale cu sistem de operare Android. De aici se pot instala pe terminalul mobil propriu pe baza contului aferent magazinului respectiv. Aplicația pentru terminale fixe se descarcă și se instalează pe terminalul fix accesând linkul aferent de descărcare disponibil pe prima pagină a aplicației web.
Pentru a readuce în atenția utilizatorilor de servicii de acces la internet acest instrument, ANCOM derulează în prezent o campanie online de informare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național