Nicio țară nu a respectat standardele OMS privind calitatea aerului în 2021
Numărul 11, 23-29 mar. 2022 » Roza vânturilor
Nicio țară nu a reușit să respecte standardele de calitate a aerului stabilite de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 2021, relevă un studiu privind datele de poluare din 6.475 de orașe, iar smogul chiar a revenit în unele regiuni după o scădere legată de măsurile anti-COVID, relatează Reuters, preluată de Mediafax. OMS recomandă ca media anuală a citirilor medii ale particulelor mici și periculoase în suspensie în aer, cunoscute sub numele de PM2,5, să nu depășească 5 micrograme pe metru cub, după ce anul trecut și-a modificat orientările, afirmând că și concentrațiile scăzute generează riscuri semnificative pentru sănătate.
Însă doar 3,4% dintre orașele analizate au respectat standardul în 2021, potrivit datelor compilate de IQAir, o companie elvețiană care monitorizează calitatea aerului. Nu mai puțin de 93 de orașe au înregistrat niveluri de PM2,5 de 10 ori mai mari decât nivelul recomandat.
București se află pe locul 1.764 din 6.475 (cu o medie anuală de 14,9 micrograme/mc), Brașov pe 1.419, Tîrgu Mureș pe 866, Cluj-Napoca pe 1.085, iar Timișoara pe locul 1.885.
„Există o mulțime de țări care fac pași mari în ceea ce privește reducerea”, a declarat Christi Schroeder, manager științific pentru calitatea aerului la IQAir. „China a început cu niște cifre foarte mari și acestea continuă să scadă în timp. Dar există, de asemenea, locuri în lume în care situația se înrăutățește semnificativ”.
Nivelul general de poluare din India s-a înrăutățit în 2021, iar New Delhi a rămas cea mai poluată capitală din lume, au arătat datele. Bangladesh a fost cea mai poluată țară, la fel ca în anul precedent, în timp ce Ciadul s-a clasat pe locul al doilea după ce datele acestei țări africane au fost incluse pentru prima dată.
China, care duce un război împotriva poluării din 2014, a coborât pe locul 22 în clasamentul PM2,5 în 2021, în scădere de pe locul 14 cu un an înainte, cu o ușoară îmbunătățire a citirilor medii pe parcursul anului, până la 32,6 micrograme, a precizat IQAir.
Hotan, din regiunea nord-vestică Xinjiang, a fost orașul cu cele mai slabe rezultate din China, cu citiri medii de PM2,5 de peste 100 de micrograme, cauzate în mare parte de furtunile de nisip.
Acesta a căzut pe locul trei pe lista celor mai poluate orașe din lume, după ce a fost depășit de Bhiwadi și Ghaziabad, ambele din India.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice