Niciun oraş european nu a atins, în prezent, toate cele 17 obiective ONU de dezvoltare durabilă
Numărul 19, 28 mai - 2 iunie 2019 » Lumea în care trăim
Un raport realizat recent de Reţeaua de Soluţii a Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă (SDSN) şi de universitatea olandeză Tilburg despre stadiul dezvoltării durabile în marile oraşe europene indică situarea pe primele trei locuri a capitalelor Oslo (74.8%), Stockholm (74.2%) şi Helsinki (71.3%), conform unui comunicat al SDSN, informează Agerpres. Studiul a luat în calcul 45 de capitale şi oraşe europene mari. România se află pe locul 41 (54.4%), iar ultimul loc este ocupat de Atena (48.6%).
Clasamentul a fost stabilit pe baza celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) adoptate în 2015 de cele 193 de state membre ale ONU, iar procentajul obţinut de fiecare oraş reprezintă gradul de îndeplinire a acestora. Aceste obiective vizează reconcilierea prosperităţii economice cu lupta împotriva inegalităţilor, precum şi cu mizele legate de biodiversitate şi schimbări climatice.
Raportul conţine contribuţiile economistul Jeffrey D. Sachs de la Universitatea Columbia, ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), ale Comisiei Europene (COM) şi ale altor actori importanţi din domeniul dezvoltării oraşelor.
Studiul se bazează pe date furnizate de organizaţii internaţionale, în special Eurostat, Agenţia Europeană pentru Mediu, Centrul Comun de Cercetare al COM şi OCDE. Raportul a utilizat, de asemenea, informaţii transmise de societatea civilă şi de centre europene de cercetare. În concluziile raportului se arată că niciun oraş european nu a atins, pentru moment, toate cele 17 obiective ale unei dezvoltări durabile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice