Nicolae Ciucă: „După aderarea la NATO și UE, deschiderea perspectivelor de aderare la OCDE reprezintă șansa unei noi etape de reforme în favoarea cetățeanului”
Telex » Știri 26 ianuarie 2022
Premierul Nicolae Ciucă a condus astăzi ședința Comitetului Interministerial OCDE, al cărui rol este coordonarea negocierilor și transformărilor necesare pentru admiterea României în Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), informează Executivul, într-un comunicat. „Decizia de ieri a Consiliului OCDE referitoare la deschiderea negocierilor de aderare cu România reprezintă pentru noi o oportunitate pe care suntem datori să o valorificăm. Reuniunea de astăzi este semnalul pe care îl dăm privind seriozitatea cu care tratăm pregătirea aderării noastre la OCDE, pentru a fi alături de statele dezvoltate, care dețin peste 70% din producția și comerțul globale și 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe. După aderarea la NATO și UE, deschiderea perspectivelor de aderare la OCDE este șansa unei noi etape de reforme în favoarea cetățeanului și alinierea societății noastre la modelul democrațiilor consolidate”, a declarat premierul.
Potrivit comunicatului, convocarea de astăzi, la nivel de ministru, a reuniunii Comitetului Interministerial pentru coordonarea relațiilor României cu Organizația pentru Cooperare si Dezvoltare Economică (OCDE) este menită să transmită mesajul necesar impulsionării eforturilor României în ceea ce privește dosarul de candidatură la organizație. „Dacă decizia de începere a negocierilor pentru aderarea României la OCDE a fost una politică, pregătirea tehnică ocupă un loc central în parcursul țării noastre spre aderare”, precizează Executivul.
Comitetul Interministerial a validat asumarea atașamentului României la principiile, valorile și standardele organizației, astfel cum sunt întărite și dezvoltate în cele două documente recent adoptate de OCDE, în cadrul reuniunii Consiliului OCDE de la nivel ministerial (Paris, octombrie 2021) – „Declarația privind viziunea OCDE” și „Declarația ministerială a Consiliului din 2021”. Valorile și principiile din aceste ultime două documente relevante se referă la importanța coordonării eforturilor la nivel internațional, de către toate statele membre OCDE în domeniile considerate esențiale: ♦ Redresarea post-pandemie prin abordarea tuturor politicilor prin reafirmarea angajamentului față de democrație, statul de drept, drepturile omului, egalitatea de gen, principiile economiei de piață deschise; ♦ Promovarea unor direcții de acțiune eficiente în domeniile schimbărilor climatice, transformării digitale, a unui sistem comercial multilateral bazat pe reguli clare, a pieței globale a forței de muncă, impozitarea economiei digitale; ♦ Formularea unor politici și standarde mai bune care să asigure revenirea rezilientă, verde și durabilă, după pandemie.
La acest moment, România este aderentă la 6 din cele 8 standarde esențiale pentru aderare: ● Declarația privind Investițiile; ● Principiile Guvernării Corporatiste; ● Principiile pentru Elaborarea Politicilor Internetului; ● Recomandarea Bunelor Practici în Statistică; ● Cadrul Inclusiv al BEPS – Erodarea Bazei și Schimbarea Profitului; ● Forumul Global al Transparenței și Schimbului de Informație.
„În lunile următoare, România va începe activitățile aferente aderării la Codurile de liberalizare. De asemenea, România și-a exprimat deja intenția de a adera la Convenția OCDE Anti-Mită. Toate aceste angajamente se transpun în reforme relevante pentru modernizarea economiei țării noastre”, se menționează în comunicatul Executivului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice