Nicolae Ciucă: România devine una dintre primele țări unde se localizează producția de echipamente militare moderne
Telex » Știri 16 martie 2022
România devine una din primele țări unde se localizează producția de tehnică și echipamente militare moderne, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă, la ceremonia de semnare a acordului de asociere joint venture între Uzina Mecanică București (UMB) și General Dynamics European Land Systems Romania (GDELS Romania) privind producția de transportoare blindate Pirahna, relatează Agerpres. „Putem să vedem că se realizează primul joint venture consolidat între Uzina Mecanică București și GD Land System și MOWAG. Este cât se poate de evident faptul că prin acest demers putem să constatăm un grad ridicat de încredere pe care partenerii noștri strategici îl acordă țării noastre într-un context de securitate deosebit și care se concretizează în transfer de tehnologie know-how în industria românească, în economia românească. Discutam cu cei care s-au implicat nemijlocit în acest proiect și îmi spuneau că trebuie să reprezinte un moment de mândrie, nu numai pentru cele două companii, dar și pentru noi, pentru faptul că România devine una din primele țări unde se localizează producția de tehnică și echipamente militare moderne”, a declarat Nicolae Ciucă.
Premierul a subliniat că valoarea obligațiilor de compensare din cadrul acordului este de aproximativ 297 milioane euro, sumă din care, până acum, s-a realizat implementarea a aproximativ 55%-56%. „Valoare ce este specifică primului contract subsecvent și (...) urmează derularea celui de-al doilea contract subsecvent și, desigur, demararea procesului pentru realizarea celorlalte 133 de transportoare”, a declarat premierul.
El a subliniat că în domeniul producției de transportoare blindate de la UMB s-au făcut progrese importante care au ajutat la modernizarea tehnicii de luptă a Forțelor Armate române. Premierul a punctat și importanța contribuției altor companii private care activează în România la realizarea acestui proiect.
Nicolae Ciucă a transmis și un mesaj investitorilor din domeniu: „România are resursă umană, România are potențial”. „Îi rugăm pe fiecare dintre cei cu care am stat de vorbă să înțeleagă că România are resursă umană, România are potențial și că România are voință pe care trebuie s-o valorificăm și să o fructificăm în așa fel încât să putem să ne aliniem la tot ceea ce înseamnă nevoia de standarde, așa cum ni le-am asumat atunci când am devenit membri ai Alianței Nord-Atlantice și membri ai Uniunii Europene și, desigur, așa cum ne-am angajat în parteneriatele strategice pe care le-am semnat cu cei mai importanți parteneri ai noștri. În final, doresc să le mulțumesc tuturor celor care au pus umărul și s-au implicat în realizarea acestui proiect și să îi asigur că Guvernul României susține și va continua să susțină astfel de inițiative, de care cu toții avem nevoie”, a mai afirmat premierul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice