Nicolae Ciucă: România face pași importanți către independența sa energetică, printr-o tehnologie curată
Telex » Știri 10 noiembrie 2022
Premierul Nicolae Ciucă afirmă că România face pași importanți către independența sa energetică, printr-o tehnologie curată, în contextul înmânării celor două scrisori de intenție privind împrumuturile din partea US Exim Bank pentru construirea reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, la Conferința ONU privind schimbările climatice.
"Astăzi (miercuri, n.r.), la Conferința ONU privind schimbările climatice, a fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei nuclearelectrice de la Cernavodă. În prezența președintelui României, Klaus Iohannis, și a reprezentantului special al președintelui SUA pentru climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanțeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcției celor două reactoare, și cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului. Prin cele două scrisori de intenție înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanțare", a scris Nicolae Ciucă, pe Facebook.
El a precizat și etapele realizării unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă: "Proiectul unităților 3 și 4 este structurat în trei faze. Prima fază - etapa pregătitoare - va fi finalizată până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor. Ce-a de-a doua fază, a lucrărilor preliminare, va fi demarată în martie-aprilie 2023 și va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025. Faza a treia, de construcție efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030. Prin creșterea capacității sale de producere a energiei electrice în centralele nucleare, România face pași importanți către independența sa energetică, printr-o tehnologie curată, care este o soluție alternativă pentru reducerea emisiilor nocive eliberate în atmosferă", a explicat prim-ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial