Nicolae Ciucă: România nu este o țară blazată, ci o țară cu blazon; să ne propunem un PIB de 500 de miliarde de euro în 2027
Telex » Știri 9 octombrie 2023
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, le-a transmis, vineri, participanților la Repatriot Summit 2023, că nivelurile de ambiție trebuie să fie cât mai ridicate pentru a avea rezultate cât mai bune, propunând ca țintă, la sugestia oamenilor de afaceri români, un nivel al PIB pentru 2027 de 500 de miliarde de euro, relatează Agerpres. "Există potențial și oportunități. Potențialul pleacă de la resursa umană și de la ceea ce ne-a lăsat Dumnezeu ca țară. Avem tot ce ne trebuie să putem să folosim acest potențial pe o serie întreagă de oportunități care, din păcate, uneori sunt pierdute sau sunt neglijate. De aceea, când am avut ocazia să mă întâlnesc cu oameni de afaceri români, am vorbit de două chestiuni foarte importante (...): empatia și, uneori, ignoranța. Avem nevoie să renaștem empatia din noi și să arătăm că ne pasă de noi înșine, de cei de lângă noi, de tot ceea ce este în jurul nostru. Dacă reușim chestiunea acesta, cred că eliminăm și partea aceea de ignoranță", a afirmat Nicolae Ciucă, la Palatul Parlamentului.
El a subliniat că, după aderarea la NATO și UE, România a înregistrat cea mai dinamică creștere economică din Europa – 800%. "PIB-ul a crescut. Am depășit anumite țări pe care nu ne-am fi gândit că vom reuși să le ajungem. Trebuie să folosim o axiomă, să stabilim nivele de ambiție cât mai ridicate, ca să avem rezultate cât mai bune. Suntem a șasea țară din Europa. Trebuie să ajungem a șasea țară din Europa și din punct de vedere al dezvoltării economico-sociale. Dacă ne propunem acest lucru, sunt convins că putem. (...) La sfârșitul anului 2022 am avut o creștere în valoare nominală a PIB de 49 de miliarde de euro, ne apropiem de 300 de miliarde de euro ca PIB. Să ne propunem ca la sfârșitul anului 2027 România să aibă un PIB de 500 de miliarde. Avem acest potențial. Am discutat chestiunea aceasta cu Romanian Business Leaders (...) și ei au venit și au spus: «PIB-ul României 500 de miliarde de euro, pentru că se poate»", a adăugat Nicolae Ciucă.
Președintele Senatului susține că printr-o unire a forțelor se poate progresa, dând ca exemplu actuala coaliție de guvernare, unde dreapta s-a unit cu stânga.
"Trebuie să fim cu toții laolaltă și să retrezim acel sentiment de unitate, de voință și de putere pentru că le avem pe toate, dar sunt lăsate undeva acolo și intrăm într-o anume stare de blazare. România nu este o țară blazată, România este o țară cu blazon, românii sunt oameni cu blazon. Trebuie doar să avem încredere, deschidere la comunicare și dialog. Nu contează culoarea politică. (...) Politicienii trebuie să facă sacrificii de orgoliu, sacrificii de ideologie și de doctrină și trebuie să o facă pentru țară. Atunci când țara are nevoie. În 2021 nu ne dădea nimeni șanse să realizăm această coaliție, stânga cu dreapta. (...) Am guvernat împreună, (...) am trecut țara prin acele crize succesive", a explicat Nicolae Ciucă.
El consideră că România trebuie, prin anumite programe, să îi atragă pe românii plecați, care prosperă în străinătate, dar care s-ar întoarce "acasă".
"Important este ce facem de acum înainte. Putem prin această platformă integrată cu românii din țară și românii din diaspora să putem să creăm acele programe și proiecte prin care românii din diaspora, pe de o parte, să simtă legătura pe care o au cu țara, să simtă că indiferent unde sunt pot face ceva pentru țară. (...) Am văzut români din Irlanda. (...) Au reușit să urce și urcă în ierarhie. Sunt la a doua, la a treia generație. Pe de o parte, este îmbucurător, ne mândrim, pe de altă parte este trist pentru că nu sunt acasă. Și ei resimt că nu sunt acasă, ei vor să se întoarcă acasă. Dar pentru asta noi aici trebuie să facem ceea ce avem de făcut pentru ca ei să ia decizia să revină acasă", a punctat Nicolae Ciucă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial