Nicolae Ciucă: Strategia fiscală pentru 2023 va fi anunțată în aprilie
Telex » Știri 7 februarie 2022
Strategia fiscală pentru 2023 va fi anunțată încă din luna aprilie a acestui an, a dat asigurări premierul Nicolae Ciucă, într-o întâlnire pe care a avut-o, la Palatul Victoria, cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini (FIC), organizație care reunește peste 120 dintre cele mai mari companii românești cu capital străin. Potrivit unui comunicat al Guvernului, citat de Agerpres, participanții au subliniat importanța investițiilor pentru redresarea economiei și nevoia de a stimula investițiile străine, care sunt o componentă-cheie a creșterii economice.
„Salut inițiativele Consiliului Investitorilor Străini și apreciez că suntem angajați în atingerea aceluiași scop: dezvoltarea si îmbunătățirea mediului de afaceri din România. (...) Crearea unui astfel de cadru formal de consultare între Guvern și comunitatea de afaceri ne ajută în eforturile de a atrage în mod consecvent investițiile companiilor cu capital străin și ne așteptăm să aibă drept rezultat definitivarea unui proces legislativ previzibil și a unor politici publice bazate pe date, analize și studii de impact - elemente de bază pentru consolidarea unei relații de încredere cu investitorii”, a declarat Nicolae Ciucă, citat în comunicat.
Trebuie identificate politicile publice și instrumentele necesare pentru a fi valorificate investițiile avute în vedere la nivel guvernamental, dar și la nivelul investitorilor străini care se dezvoltă în țara noastră, a subliniat prim-ministrul.
„Am alocat anul acesta cea mai mare sumă pentru investiții - 88 miliarde lei. Vom investi, în următorii ani, alte 80 miliarde euro din bani europeni. Pentru ca aceste zece miliarde de euro pe an să genereze efecte, Guvernul trebuie să aibă capacitatea și mecanismele să îi concretizeze în proiecte. Vom înființa o structură guvernamentală care se va ocupa de investițiile străine în România, dar și de promovarea exportului românesc. Să investim împreună”, a mai declarat premierul.
La rândul lor, reprezentanții investitorilor străini au arătat că încurajarea investițiilor poate crește potențialul de dezvoltare economică a României de 4,5 ori până în anul 2040. În acest sens, a fost exprimată disponibilitatea de parteneriat pentru asigurarea unei direcții sustenabile orientată către beneficii pentru mediul social și guvernanță corporativă.
Totodată, a fost evidențiată nevoia ca investițiile străine din România să aibă valoare adăugată, cu efect de multiplicare asupra antreprenoriatului și mediului de afaceri.
Prim-ministrul a arătat, cu această ocazie, că este nevoie de educarea și pregătirea antreprenorilor români. Pe de altă parte, programele educaționale trebuie să fie adaptate cerințelor pieței forței de muncă, perspectivă inclusă în programul România Educată.
Din perspectiva energiei, a fost menționată valoarea celor peste 20 miliarde de euro investiții străine în acest domeniu, fiind analizat impactul creșterii prețurilor atât asupra competitivității economice, cât și asupra consumatorilor casnici.
„Investitorii au menționat nevoia unei legislații adecvate în domeniu, precum și a dezvoltării de noi investiții în sisteme de generare a energiei și a combustibilului alternativ, fiind necesare eforturi suplimentare pentru obținerea eficienței energetice”, se spune în comunicat.
Infrastructura digitală și un cadru legislativ favorabil conectivității au reprezentat, de asemenea, teme de dialog, în contextul în care unul dintre obiectivele din PNRR vizează dezvoltarea acesteia și depășirea decalajelor digitale dintre mediul urban și cel rural.
„Digitalizarea nu înseamnă mutarea birocrației pe calculator. Lucrăm la dezvoltarea sistemului de Cloud, iar înființarea Centrului de securitate cibernetică la București este o confirmare a recunoașterii rolului României la nivel european”, a evidențiat prim-ministrul.
Conform comunicatului, Guvernul are ca prioritate sporirea gradului de colectare și reducerea evaziunii fiscale în condițiile în care prima lună a acestui an a adus deja o creștere a colectării.
Participanții au analizat și măsurile necesare din perspectiva dezvoltării durabile pentru protejarea mediului și combaterea efectelor schimbărilor climatice, menționând oportunitățile oferite de Green-deal-ul lansat la nivelul UE și elaborarea unui plan privind economia circulară.
Potrivit Guvernului, investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat, în primele 11 luni ale anului 2021, 6.866 milioane euro (comparativ cu 2.397 milioane euro în perioada ianuarie - noiembrie 2020), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 5.499 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 1 367 milioane euro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial