Nicu Marcu (ASF): Ritmul de creștere susținut confirmă stabilitatea și reziliența sistemului de pensii private
Telex » Știri 12 mai 2021
Fondurile de pensii private obligatorii au în continuare o evoluție solidă, ritmul de creștere susținut confirmând stabilitatea și reziliența sistemului de pensii private, afirmă președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu. La finalul primului trimestru al anului 2021, fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat o creștere cu o treime a activelor totale, în raport cu aceeași perioadă a anului trecut, depășind astfel pragul de 80 de miliarde de lei, conform unui comunicat al ASF, citat de Agerpres. „Fondurile de pensii private obligatorii au în continuare o evoluție solidă, un lucru remarcabil având în vedere că traversăm o perioadă mai puțin favorabilă din punct de vedere economic. Ritmul de creștere susținut confirmă stabilitatea și reziliența sistemului de pensii private, precum și capacitatea acestuia de a se dezvolta și a genera beneficii pe termen lung participanților. Majoritatea covârșitoare a participanților este însă alocată aleatoriu. O mai bună informare și o cât mai corectă cunoaștere a pieței pensiilor private vor oferi șansa celor care contribuie la aceste fonduri să ia decizii nu doar responsabile, ci și care corespund pe deplin intereselor lor”, a declarat Nicu Marcu.
Piața pensiilor private a evoluat pozitiv pe tot parcursul funcționării sale, reușind să depășească episoadele de volatilitate întâlnite de-a lungul anilor, având la finalul anului trecut și cea mai mare pondere în PIB din cadrul piețelor financiare nebancare, de aproximativ 7,5%.
Fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 80,238 miliarde de lei, la 31 martie 2021, în creștere cu 33,34% față de nivelul existent la 31 martie 2020, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Titlurile de stat dețineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 52,12 miliarde de lei, respectiv 64,96%. Pe locul doi de aflau acțiunile, cu 19,084 miliarde de lei (23,79%). Obligațiunile corporative se situau pe locul al treilea din acest punct de vedere, cu 2,89 miliarde de lei, respectiv 3,61% din totalul activelor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național