NIESR: Războiul va șterge 1.500 de miliarde de dolari din economia mondială în 2022
Numărul 19, 18-24 mai 2022 » Lumea în care trăim
Invadarea Ucrainei de către Rusia va șterge 1,1% sau 1.500 miliarde de dolari din economia mondială în 2022, aproximativ echivalentul unei economii de mărimea Australiei, arată rezultatele unui studiu realizat de Institutului britanic de cercetare economică și socială (NIESR), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Creșterea prețurilor la energie și alimente, provocată de temerile privind securitatea aprovizionării în contextul războiului, va afecta semnificativ activitatea economică la nivel global. Băncile centrale vor trebui să răspundă prin majorarea dobânzilor la ceea ce se estimează a fi o rată anuală a inflației de 8,2% în statele membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), iar înăsprirea politicii monetare va influența negativ economia mondială, apreciază NIESR.
Instituția susține că guvernele vor trebui să accelereze sprijinul pentru gospodării și companii pentru a compensa încetinirea semnificativă a activității economice.
„Țările care au spațiu fiscal pentru a atenua impactul războiului asupra economiilor lor ar trebui să-l folosească pentru a atenua reducerea veniturilor reale”, adaugă NIESR.
De asemenea, instituția avertizează că economia britanică este în grafic pentru a intra în recesiune în semestrul doi din 2022 și se confruntă cu o scădere semnificativă a nivelului de trai în urma creșterii prețurilor.
PIB-ul Marii Britanii ar urma să scadă cu 0,2% în trimestrul trei și cu 0,4% în ultimele trei luni din 2022. De asemenea, NIESR a înrăutățit estimarea privind avansul economiei britanice la 3,5% anul acesta (de la 4,8% estimat anterior) și la 0,8% în 2023 (comparativ cu 1,3% previzionat anterior).
Zilele trecute, Banca Angliei (BoE) a menținut previziunea de creștere a economiei britanice la 3,75% în 2022, dar a înrăutățit estimarea pentru 2023, când ar urma să se înregistreze un declin de 0,25% (față de un avans de 1,25% prognozat anterior). Și proiecțiile pentru 2024 au fost revizuite la 0,25%, de la 1%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial