Noaptea ideilor în… lumina creativității
Numărul 3, 28 ian. - 3 feb. 2020 » Eveniment
În aproape o sută de țări, inclusiv România, instituțiile științifice și culturale organizează, în ultima zi de joi a lunii ianuarie, o manifestare de amploare numită Noaptea ideilor. Menționarea „nopții”, ca și în cazul vizitării muzeelor, se referă strict la desfășurarea evenimentului până în zorii zilei următoare, ca dovadă a faptului că participanții nu sunt constrânși de un orar limitat când își pot expune ideile în cele mai diverse modalități de expresie. Precizarea se impune, deoarece nu este vorba numai despre ceea ce reprezintă metaforic „noaptea” ca succesiune a „luminii” cu „întunericul”, ci despre libera circulație a ideilor, ca drept fundamental al omului.
Tema ediției din acest an este „être vivant”, un joc de cuvinte în limba franceză (Institutul Francez din Paris este inițiatorul acestei manifestări), respectiv „a fi viu” și „ființă vie”.
În țara noastră, Noaptea ideilor se organizează în acest an pentru a patra oară, experiența edițiilor precedente scoțând în evidență un interes crescând al participanților, prezenți – și ei – în număr tot mai mare, la dezbateri, vernisaje de expoziții de toate genurile, proiecții de filme, lansări de carte etc. În același timp, schimbul de idei este tot mai interesant, temele propuse în discuție remarcându-se prin importanță și actualitate. Pentru ediția din acest an, în România, a fost aleasă ca temă responsabilitatea față de mediul în care trăim și muncim.
În centrul manifestărilor se situează prezentarea și analizarea unor proiecte novatoare în domeniile protecției mediului și utilizării eficiente a resurselor, implicarea tinerilor în acțiunile ecologice, pe planuri diverse, de la producția nepoluantă până la consumul de produse bio, modalitățile prin care lucrările științifice și actele culturale ale economiștilor, inginerilor, arhitecților, pictorilor, sculptorilor, caricaturiștilor, cineaștilor, muzicienilor, interpreților pot contribui efectiv la combaterea efectelor negative ale schimbărilor climatice, sensibilizând largi categorii ale populației în legătură cu necesitatea vitală a unei atitudini responsabile, în deplină cunoștință de cauză față de viitorul TERREI.
Un loc aparte în manifestările la care ne referim îl ocupă prezentarea atractivă, accesibilă, a celor mai recente studii ale specialiștilor privind nu numai efectele deficitului de protecție a mediului înconjurător, ci și asupra mijloacelor, la îndemâna tuturor, de a diminua poluarea aerului, solului, sunetului, de a conferi conceptului de smart city și atributele componentei ecologice, fără de care marile riscuri din momentul de față nu vor putea fi contracarate eficient.
Organizatorii manifestării vor sistematiza și sintetiza cele mai valoroase idei ale participanților pentru a le transmite autorităților locale și centrale în vederea îmbunătățirii programelor, planurilor și proiectelor de mediu. În acest fel, se va urmări finalizarea eforturilor îndreptate spre stimularea spiritului creativ pentru soluționarea cerințelor implicate de ceea ce înseamnă mediu sănătos, favorabil – la rândul lui – creației de toate genurile.
Faptul că modalitățile „clasice” de informare, cunoaștere și dezbatere se diversifică prin manifestări de tipul „Nopții ideilor” este încă o mărturie a spiritului viu, novator al multora dintre concetățenii noștri, inclusiv ca o formă de conectare la preocupări care, practic, antrenează locuitori din majoritatea statelor lumii.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice