Noaptea Literaturii Europene la București
Numărul 22-23, 30 aug. - 12 sep. 2016 » Roza vânturilor
La 9 septembrie va avea loc a V-a ediție a Nopții Literaturii Europene la București, eveniment organizat de clusterul EUNIC România, în parteneriat cu diverse institute culturale. Inițiativă a Rețelei Institutelor Culturale Naționale din Europa, Noaptea Literaturii Europene se desfășoară anual în mai mult de 70 de orașe din întreaga lume și include performance-uri, discuții, expoziții și proiecții menite să aducă în atenția cititorilor cele mai noi apariții editoriale.
În Capitală, ediția din acest an se va desfășura în mai multe locații dedicate lecturii, cum ar fi Piua Book Bar, Cărturești Verona, Casa „Ion Mincu”, și le propune bucureștenilor întâlnirea cu operele a 12 autori din Austria, Cehia, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia, Ungaria și, nu în ultimul rând, România, care vor fi prezentate publicului în diverse forme.
Legăturile pasionale ce îi uneau pe scriitorii Ingeborg Bachmann și Paul Celan, ce citesc astăzi adolescenții din Germania sau cum arată lumea poveștilor fanteziste poloneze, istoria dureroasă a Varșoviei din anul 1939 sau istoria postdecembristă a României sunt câteva dintre temele propuse pentru performance-urile și discuțiile programate cu prilejul acestui eveniment, potrivit declarațiilor lui Elisabeth Marinkovic, președintele clusterului EUNIC România.
Cu prilejul acestei ediții, organizatorii Nopții Literaturii Europene la București vor demara Platforma de dialog pentru profesioniști din lumea cărții, dedicată întâlnirii dintre traducătorii literari și editori, și vor strânge cărți, în parteneriat cu „Carte peste Carte”, pentru dotarea bibliotecii orășenești din Târgu Frumos, județul Iași.
Mai multe informații despre Noaptea Literaturii Europene la București sunt disponibile pe site-ul EUNIC Bucharest, bucharest.eunic-online.eu, și pe pagina de Facebook dedicată evenimentului, facebook/NoapteaLiteraturiiEuropene. (O.P.)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane