Noaptea Muzeelor
Numărul 8, 17-23 mai 2016 » Roza vânturilor
Sâmbătă, 21 mai, muzee din toată țara își deschid porțile cu evenimente și expoziții speciale pentru a celebra, alături de alte instituții europene, Noaptea Muzeelor. Evenimentul este parte a Nopții Europene a Muzeelor, inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor, manifestare aflată anul acesta la a 12-a ediție.
În România, evenimentul este organizat de Rețeaua Națională a Muzeelor, membră în conducerea rețelei paneuropene a muzeelor Network of European Museum Organisations.
În fiecare an, Noaptea Muzeelor propune publicului circuite muzeale, concerte, proiecții, ateliere experimentale, tururi de biciclete, quiz-uri & quest-uri, vizite în galerii de artă, spații non-formale și creative. Muzee cu tradiție în sărbătorirea acestui eveniment sau organizații culturale noi care s-au alăturat recent inițiativei propun o ofertă variată de evenimente și expoziții din care vizitatorii pot alege.
Conform site-ului dedicat evenimentului, anul acesta se vor organiza circuite în cele patru orașe ce concurează pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, împreună cu asociațiile care se ocupă de candidatură din București, Timișoara, Cluj-Napoca și Baia Mare.
În plus, în premieră, muzeele vor realiza ghidaje audio-video pentru a informa vizitatorii despre exponatele accesibile în Noaptea muzeelor. Acest lucru este posibil prin aplicația gratuită izi.TRAVEL, care se poate descărca pe telefonul personal.
Tot pentru prima dată în cei 12 ani de când s-a lansat această inițiativă este programat un afterparty, organizat în parteneriat cu „La firul ierbii” – Grup de inițiativă, în spațiul din cadrul Industriei Bumbacului (Splaiul Independenței nr. 160, intrarea din Strada Abatorului). Accesul la eveniment se va face pe baza rezolvării quest-ului de Noaptea Muzeelor.
Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Muzeul Național de Artă Contemporană sunt câteva dintre instituțiile care se înscriu în circuitul Nopții Muzeelor.
Puteți găsi lista completă a instituțiilor participante, precum și mai multe detalii despre evenimentele organizate cu acest prilej pe site-ul dedicat manifestării, noapteamuzeelor.ro, și pe pagina sa de Facebook.
În cazul în care ediția din acest an vă găsește în afara granițelor, oferta muzeelor din fiecare țară este accesibilă aici. (O.P.)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național