O serie de acte normative de interes au fost publicate recent în Monitorul Oficial:
Legea nr. 112 din 27 mai 2016 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru reglementarea unor măsuri bugetare (Monitorul Oficial nr. 408/30.05.2016)
Prin actul normativ se aprobă OUG nr. 41/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru reglementarea unor măsuri bugetare, cu unele modificări și completări, care se referă, printre altele, și la Codul fiscal.
Modificările referitoare la Codul fiscal sunt următoarele:
– Se introduce o procedură opțională la plata contribuției de sănătate datorată de persoanele fizice ce nu realizează venituri, care nu sunt scutite de plata contribuției de sănătate prin efectul legii și nici nu sunt coasigurate prin intermediul altor persoane. Aceste persoane pot opta între:
- plata contribuției de sănătate în procent de 5,5%, lunar, prin depunerea declarației de asigurare, contribuția de sănătate datorându-se pentru salariul minim pe economie valabil în luna respectivă;
- plata la momentul la care se utilizează serviciile de sănătate publică (spitalizare) – caz în care contribuția de 5,5% se calculează la o bază de calcul reprezentând 7 salarii minime brute de la momentul utilizării serviciilor de sănătate publică.
– Pentru persoanele ce optează să plătească lunar, scadența obligației este data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează contribuția.
– Se impune depunerea Declarației 604 pentru plata contribuției de sănătate de către persoanele fizice ce nu au venituri și nu sunt scutite ori coasigurate. Formatul declarației va fi modificat în conformitate cu noile prevederi; și persoanele care vor plăti contribuția de sănătate la momentul spitalizării vor depune aceeași declarație.
– Se introduce și o facilitate fiscală în sensul că dacă au existat deja persoane fizice ce au primit o decizie de plată a contribuției pentru perioada ianuarie-mai, acestea nu mai sunt obligate la plata debitelor stabilite prin decizie.
– O altă modificare importantă o reprezintă scutirea de la plata contribuției de sănătate pentru veniturile din investiții (dividende, dobânzi, vânzări acțiuni) și veniturile din alte surse când aceste venituri sunt singurele realizate de persoana fizică, iar baza anuală de calcul este mai mică de 12 salarii minime pe țară.
– Legea mai modifică punctual câteva situații privind impozitul pe teren, pe clădiri sau pe mijloace de transport, impozite datorate către bugetul local.
– Altă modificare privește taxa pentru servicii de reclamă și publicitate, în sensul că aceasta se declară și se plătește de către prestatorul serviciului de reclamă și publicitate la bugetul local, lunar, până la data de 10 a lunii următoare celei în care a intrat în vigoare contractul de prestări de servicii de reclamă și publicitate.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național