Noi dispoziții privind cărțile electronice de identitate
Numărul 4, 1-7 feb. 2023 » Conectarea la era digitală
Guvernul a adoptat, prin ordonanță, modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate, măsuri care au în vedere îmbunătățirea procesului de digitalizare a domeniului evidența persoanelor și al actelor de identitate și implementează obiectivele din Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta C7 - Transformare Digitală, Investiția 8 - Carte de identitate electronică și semnătura digitală calificată (pentru care au fost alocate 200 milioane euro). Noul act normativ, inițiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), reglementează înlocuirea actualei cărți de identitate, care se află în circulație din anul 1997 și care, în acest moment, nu mai prezintă securitatea cerută de normele în vigoare.
Potrivit unui comunicat al MAI, operaționalizarea sistemului informatic de emitere și punere în circulație a documentelor electronice de identitate care să îndeplinească noile condiții de securitate și tehnologie reprezintă unul dintre obiectivele instituției în demersul îmbunătățirii, eficientizării și simplificării relației cetățenilor cu autoritățile publice.
De noile măsuri urmează să beneficieze minimum 5 milioane de cetățeni pentru care se eliberează cartea de identitate electronică, prin aceasta urmând a fi asigurată confidențialitatea și integritatea datelor personale.
Printre elementele de noutate este și implementarea procedurilor automate de preluare a informațiilor din Sistemul Informatic Integrat de Emiterea Actelor de Stare Civilă (S.I.E.A.S.C.) sau din sistemul informatic administrat de ANCPI (ex. actul de proprietate).
De asemenea, va fi creată o mapă digitală în care se vor regăsi fotografia, semnătura olografă, precum și alte documente prezentate de cetățean pentru situații speciale, iar cu prilejul schimbării domiciliului nu va mai fi nevoie de schimbarea actului de identitate pentru titularul CEI, și implicit reluarea întregii proceduri.
Totodată, pentru minorii cu vârstă până în 14 ani pot fi emise cărți electronice de identitate opționale.
Ordonanța vizează aplicarea dispozițiilor cât mai favorabile pentru cetățean în sensul în care se solicită emiterea CEI cu 30 de zile înainte de îndeplinirea condițiilor de vârstă pentru o nouă categorie.
OG nr. 12/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și cartea electronică de identitate a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 84 din 31 ianuarie 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice