Noi măsuri de protecție socială decise în contextul COVID-19, printre care reintroducerea șomajului tehnic
Numărul 2, 19-25 ian. 2022 » Curier legislativ
Update: OUG nr. 2/2022 privind stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 61 din 20 ianuarie 2022.
Guvernul a aprobat aplicarea unor măsuri de protecție socială până la 31 martie 2022, pentru angajați și angajatori, precum și pentru alte categorii profesionale, a căror activitate este interzisă, suspendată ori limitată din punct de vedere al capacităților de funcționare pe perioada pandemiei COVID-19. Astfel, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), pentru menținerea locurilor de muncă, noul act normativ prevede:
Pentru angajați:
▪ acordarea unei indemnizații în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 (Legea nr. 318/2021). Acest tip de sprijin va fi acordat din bugetul asigurărilor pentru șomaj, până la 31 martie 2022, în situația suspendării temporare a contractului individual de muncă (CIM) din inițiativa angajatorului, pe perioada stării de alertă;
▪ măsura se aplică și salariaților angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile teritoriale de sănătate publică cu excepția celor aflați în concediu medical și care primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă.
Indemnizația se plătește din bugetul asigurărilor de șomaj la cererea angajatorului, însoțită de lista persoanelor care beneficiază și de declarația pe propria răspundere, documente transmise electronic la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă.
Actul normativ instituie, în cazul angajatorilor, posibilitatea de decontare atât a indemnizației de șomaj tehnic, cât și a indemnizației pentru reducerea timpului de lucru (OUG nr. 132/2020). Aceste măsuri pot fi acordate fie pentru salariați diferiți, în aceeași perioadă din lună, fie pentru același salariat, în perioade diferite din lună.
Pentru profesioniști:
▪ acordarea unei indemnizații în cuantum de 75% din câștigul salarial mediu brut reglementat prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022, din bugetul MMSS, pentru:
- profesioniști, reglementați la art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare;
- persoanele fizice care obțin venituri din drepturile de autor și drepturile conexe, conform Legii nr. 8/1996 republicată, cu modificările și completările ulterioare;
- persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările ulterioare.
Sportivii, antrenorii, medicii, asistenții medicali, maseurii, kinetoterapeuții și cercetătorii din domeniul sportiv primesc o indemnizație de 75% din drepturile aferente contraprestației activității sportive, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut, dacă contractul de activitate a fost suspendat din inițiativa structurii sportive.
Acest tip de indemnizație se acordă, din bugetul de stat, în baza unei cereri și a declarației pe propria răspundere, însoțite de documentul care atestă întreruperea temporară a activității. Actele trebuie transmise electronic la agențiile pentru plăți și inspecție socială.
Ordonanța de urgență prevede și o serie de măsuri complementare:
▪ persoanele care îndeplinesc condițiile pentru acordarea a două indemnizații, atât în calitate de angajat, cât și în cea de profesionist, vor beneficia de o singură indemnizație, în cuantumul cel mai avantajos, respectiv cea acordată în calitate de profesionist;
▪ indemnizația acordată în baza acestei ordonanțe de urgență se ia în calcul la stabilirea dreptului de indemnizație pentru creșterea copilului;
▪ profesioniștii care vor primi indemnizația acordată în baza OUG aprobate astăzi vor putea solicita și indemnizația pentru reducerea timpului de lucru în cuantum de 41,5% din câștigul salarial mediu brut, prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.
Documentul modifică și legislația privind acordarea concediului și a indemnizației lunare pentru creșterea copiilor. Astfel, perioadele în care persoanele beneficiază de indemnizațiile acordate în baza OUG nr.111/2021 (indemnizație de șomaj) vor fi incluse în perioadele luate în calcul la stabilirea drepturilor de concediu și indemnizație pentru creșterea copiilor și a altor drepturi prevăzute de OUG nr.111/2010.
Actul normativ stabilește și verificările pe care Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială le poate face în privința solicitărilor de decontare transmise de furnizori, răspunderea asupra modului de aplicare a schemei de compensare pentru clienții casnici revenind exclusiv acestora din urmă, prin modificarea art. 2 din OUG nr.118/2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.259/2021, cu modificările ulterioare.
UPDATE: OUG nr. 2/2022 privind stabilirea unor măsuri de protecție socială a angajaților și a altor categorii profesionale în contextul interzicerii, suspendării ori limitării activităților economice, determinate de situația epidemiologică generată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 61 din 20 ianuarie 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial