Noi măsuri de sprijin pentru tinerii fermieri, publicate în Monitorul Oficial
Telex » Știri 7 septembrie 2020
OUG nr. 154/2020 privind instituirea unor măsuri pentru sprijinul tinerilor fermieri a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 817 din 4 septembrie 2020.
Potrivit actului normativ, Agenția Domeniilor Statului (ADS) poate încheia contracte de concesiune și poate întocmi inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al statului pe care le are în administrare, fără înscrierea acestora în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, până la finalizarea Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015-2023, respectiv până la 31 decembrie 2023. Aceste prevederi se aplică tinerilor de până la 40 de ani, absolvenți ai învățământului de profil, potrivit prevederilor art. 4, alin. (1), lit. c1) din Legea nr. 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înființarea ADS, cu modificările și completările ulterioare.
Prin această măsură este vizată întinerirea generației de agricultori în vederea consolidării competitivității agriculturii, prin practicarea de metode, tehnici noi de producție, digitalizare şi practici prietenoase cu mediul.
„Întrucât actualul context socio-economic influențează semnificativ piața forței de muncă în domeniul agricol și, implicit, rata șomajului, se impune, pe de o parte, asigurarea unui sprijin tinerilor fermieri prin preluarea exploatațiilor deținute de agricultorii în vârstă, iar, pe de altă parte, posibilitatea concesionării sau arendării terenurilor cu destinație agricolă, libere de contract, în suprafață maximă de 50 de hectare, aparținând domeniului public și privat al statului, aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului, prin atribuire directă, tinerilor de până la 40 de ani, absolvenți ai învățământului de profil, în vederea înființării de ferme”, precizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), instituţia care a iniţiat actul normativ.
MADR menţionează că ADS deține în administrare o suprafață totală de teren cu destinație agricolă de 177.083,572 ha aflată în domeniul public al statului, din care 8.887,3435 ha aflată în domeniul public al statului, liber de contract, neînscris în cartea funciară.
În acest context, pentru a veni în sprijinul tinerilor fermieri, prin acest act normativ, MADR a solicitat instituirea unei derogări de la aplicarea dispozițiilor art. 288 alin. (3) precum și de la cele ale art. 305 alin. (2)-(4) din OUG nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare, pentru terenurile agricole, proprietate publică/privată a Statului până la finalizarea Programului național de cadastru și carte funciara, respectiv până în anul 2023.
Măsura a avut în vedere evitarea blocării nejustificate a concesionării terenurilor cu destinație agricolă aflate în domeniul public al statului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial