Noi măsuri în domeniul colectării creanțelor bugetare
Numărul 13, 5-11 apr. 2023 » Direct de la sursă
Executivul a aprobat o ordonanță de urgență (OUG nr. 20/2023) pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, precum și a OG nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale, act normativ care modifică și completează cadrul legal actual în domeniul colectării creanțelor bugetare, astfel încât să se asigure creșterea gradului de încasare a veniturilor la bugetul de stat consolidat.
Astfel, în domeniul eșalonării la plată a obligațiilor fiscale – clasică, noile modificări legislative vizează următoarele: ▪ reglementarea unei condiții pentru contribuabili de a constitui garanții în procentaj de minimum 50% din valoarea obligațiilor fiscale restante ce fac obiectul înlesnirilor la plată, pentru a beneficia de eșalonarea la plată de cel mult cinci ani, în situația în care contribuabilii dețin bunuri în proprietate insuficiente pentru a constitui garanțiile prevăzute de Codul de procedură fiscală. În cazul în care debitorii nu pot constitui garanția de minimum 50%, aceștia pot beneficia de eșalonare la plată pe o perioadă de cel mult șase luni; ● excluderea din sfera eșalonării la plată a obligațiilor fiscale care reprezintă accize; ● reducerea numărului de cereri de modificare/menținere a eșalonării la plată de la două la una într-un an calendaristic sau, după caz, fracție de an calendaristic; ● eliminarea plafonului pentru care contribuabilul nu trebuie să constituie garanții (de până la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, 10.000 lei în cazul asocierilor fără personalitate juridică și, respectiv, 20.000 lei în cazul persoanelor juridice); ● eliminarea posibilității majorării duratei de eșalonare la plată în cazul în care debitorul solicită modificarea eșalonării.
În domeniul eșalonării la plată a obligațiilor fiscale – simplificată, sunt avute în vedere: ● eliminarea din sfera eșalonării la plată în formă simplificată a: ▪ obligațiilor fiscale care reprezintă accize; ▪ impozitelor și contribuțiilor sociale obligatorii cu reținere la sursă sau reținute prin stopaj la sursă astfel cum sunt definite la art. 7 pct. 47 din Codul fiscal; ▪ taxelor aferente activităților din domeniul jocurilor de noroc astfel cum sunt reglementate în OUG nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, cu modificările și completările ulterioare; ● reducerea numărului de cereri de modificare/menținere a eșalonării la plată de la două la una în perioada de valabilitate a eșalonării la plată; ● eliminarea posibilității majorării duratei de eșalonare la plată; ● majorarea nivelului dobânzii pentru obligațiile eșalonate la plată de la 0,01% pentru fiecare zi (3,65% pe an) la 0,02% pentru fiecare zi (7,3% pe an); ● eliminarea posibilității cumulării unei eșalonări la plată clasice cu o eșalonare la plată simplificată.
În domeniul restructurării obligațiilor bugetare, noul act normativ prevede reducerea numărului de cereri de modificare/menținere de la două la una într-un an calendaristic sau, după caz, fracție de an calendaristic.
Update: OUG nr. 20/2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, precum și pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 290 din 6 aprilie 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial