Noi măsuri la nivel european împotriva despăduririlor: produse vândute în UE doar dacă nu provin din defrișări
Telex » Știri 20 aprilie 2023
Ciocolată, cafea, lemn sau cauciuc: pentru a fi vândute în Uniunea Europeană (UE), aceste produse vor trebui să nu provină din defrișări, potrivit unui text de lege votat cu o foarte largă majoritate în Parlamentul European (PE), informează AFP și un comunicat de presă al instituției, relatează Agerpres. Această reglementare are drept obiectiv lupta împotriva schimbării climatice și protejarea biodiversității.
Importarea în UE a unor produse derivate din vite, cacao, cafea, ulei de palmier, soia, lemn, cauciuc, cărbune din lemn și hârtie imprimată va fi interzisă dacă aceste produse provin de pe terenuri defrișate.
Nu se vor interzice importurile din anumite țări sau de anumite mărfuri, dar companiile vor putea vinde produse în Uniune doar dacă furnizorul lor a emis o așa numită "declarație de diligență" care să ateste că produsul nu provine de pe terenuri defrișate și nu a condus la degradarea pădurilor, inclusiv a pădurilor primare de neînlocuit, după 31 decembrie 2020, precizează comunicatul de presă.
Parlamentul European solicită și ca aceste companii să fie obligate să verifice dacă produsele respective respectă legislația aplicabilă în țara de producție, inclusiv legislația privind drepturile omului, și că au fost respectate drepturile popoarelor indigene afectate.
PE a reușit inclusiv să extindă definiția conceptului de "degradare a pădurilor", care include conversia pădurilor primare sau a pădurilor regenerabile natural în păduri de plantație sau în alte suprafețe împădurite.
Aflată la originea a 16% din defrișarea mondială prin intermediul importurilor sale (majoritatea de soia și de ulei de palmier, conform cifrelor din 2017), UE este al doilea distrugător forestier după China, potrivit Fondului Mondial pentru Natură (WWF), precizează AFP. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) estimează că 420 de milioane de hectare de pădure, o suprafață mai întinsă decât UE, au fost convertite din păduri în terenuri agricole între 1990 și 2020. Consumul UE reprezintă aproximativ 10% din defrișările globale, iar uleiul de palmier și soia reprezintă mai mult de două treimi din total.
Comisia Europeană va clasifica țările sau regiuni ale acestor țări în funcție de criteriile de risc (scăzut, standard sau ridicat), pe baza unei evaluări obiective și transparente, în termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului. Produsele care provin din țări cu risc scăzut vor beneficia de o procedură simplificată în materie de diligență. Operatorii vor fi verificați într-o proporție care depinde de nivelul de risc al țării: 9% pentru țările cu risc ridicat, 3% pentru cele cu risc standard și 1% pentru cele cu risc scăzut.
Autoritățile competente ale Uniunii vor avea acces la informații relevante furnizate de companii, cum ar fi coordonate de geolocație, și vor face verificări cu ajutorul instrumentelor de monitorizare prin satelit și al analizelor de ADN pentru a verifica de unde provin produsele.
Penalizările pentru nerespectarea normelor vor fi proporționale și disuasive, iar amenda maximă va trebui să fie de cel puțin 4% din cifra de afaceri anuală realizată în Uniunea Europeană de operatorul sau comerciantul care încalcă normele.
Textul trebuie să fie acum aprobat oficial de către Consiliul UE. El va fi apoi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și va intra în vigoare după alte 20 de zile.
În octombrie 2020, PE și-a invocat prerogativa menționată în tratat pentru a cere Comisiei să propună un act legislativ care să oprească defrișările provocate de Uniunea Europeană la nivel mondial. Pe 6 decembrie 2022, PE a încheiat un acord cu țările Uniunii pe marginea noului act legislativ.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile