Noi măsuri la nivel european pentru creşterea încrederii consumatorilor în siguranţa alimentară
Numărul 15-16, 23 apr. - 13 mai 2019 » Direct de la sursă
Studiile nefavorabile nu vor mai putea fi ținute în secret
Parlamentul European (PE) a adoptat o serie de măsuri pentru a asigura fiabilitatea și transparența procedurii de evaluare a riscurilor în domeniul siguranței alimentare. Noile reglementări adoptate de PE fuseseră în prealabil convenite informal cu miniștrii UE, şi au scopul de a asigura că procedura de evaluare a riscurilor în domeniul siguranței alimentare este mai fiabilă, mai transparentă și mai obiectivă.
„Noile reglementări vor crea un registru european al studiilor comandate, pentru a garanta că întreprinderile care solicită o autorizație furnizează toate informațiile relevante și nu țin în secret studiile nefavorabile. Acest lucru va permite Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) să facă publice studiile existente, pentru a identifica datele științifice relevante și pentru a asigura acuratețea cercetării”, precizează PE, într-un comunicat. În plus, pentru a se asigura că noile norme sunt transparente, solicitanții trebuie să dezvăluie toate informațiile relevante pentru evaluarea gradului de siguranță; totuși, anumite informații, cum ar fi procesul de fabricație sau de producție, pot fi păstrate confidențiale. Măsurile adoptate zilele trecute sprijină, de asemenea, punerea în aplicare a unei noi proceduri de consultare, care să permită EFSA să ofere consiliere solicitanților cu privire la modalitatea corectă de depunere a cererii de autorizare, făcând întregul proces mai fiabil.
„Acest acord ne permite să avem un proces decizional bazat pe dovezi științifice, pentru a garanta un nivel ridicat de siguranță și sănătate publică în Europa, îmbunătățind în același timp încrederea publicului și transparența în procesul de luare a deciziilor”, a declarat raportorul Pilar Ayuso.
Noile norme abordează îngrijorările exprimate cu ocazia inițiativei cetățenești europene cu privire la glifosat, în legătură cu transparența studiilor științifice utilizate pentru evaluarea pesticidelor. De asemenea, acestea vin ca urmare a exercițiului de verificare a adecvării legislației alimentare generale lansată în 2014 și finalizată în ianuarie 2018 de către Comisie. Miniștrii UE urmează să adopte în mod formal textul, înainte de intrarea în vigoare. (Al.R.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice