Noi modificări la Codul fiscal: a fost reglementată valoarea venitului impozabil atunci când urmează să se efectueze plăți din fondurile de pensii administrate privat
Numărul 45, 16-22 nov. 2022 » Curier legislativ
Președintele Klaus Iohannis a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal (Legea nr. 309/2022), act normativ care prevede neimpozitarea contribuției la pilonul II de pensii, ci doar a câștigurilor, prevederea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Actul normativ vizează reglementarea valorii venitului impozabil atunci când urmează să se efectueze plăți din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II, Pilonul III, precum și segmentul pensiilor ocupaționale din România.
Potrivit noii legi, drepturile primite în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale Legii nr. 204/2006 privind pensiile facultative și ale Legii nr. 1/2020 privind pensiile ocupaționale, cu completările ulterioare, reprezintă venituri din pensii.
În ceea ce privește stabilirea venitului impozabil lunar din pensii, noile reglementări prevăd că venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V - Contribuții sociale obligatorii.
Pentru sumele primite ca plată unică de către participanții la fondurile de pensii administrate privat și moștenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil.
Pentru sumele primite ca plăți eșalonate în rate de către participanții la fondurile de pensii administrate privat și moștenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.
Pentru sumele primite ca plată unică de către participanții la fondurile de pensii facultative și/sau fondurile de pensii ocupaționale și moștenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 204/2006 și ale Legii nr. 1/2020, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil.
Pentru sumele primite ca plăți eșalonate în rate de către participanții la fondurile de pensii facultative și/ sau ocupaționale, precum și moștenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 204/2006 și ale Legii nr. 1/2020, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.
Prevederile Legii nr. 309/2022 intră în vigoare la 1 ianuarie 2024.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice