Noi modificări la Codul fiscal, publicate în Monitorul Oficial
Telex » Știri 17 decembrie 2021
A fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1.195 din 17 decembrie 2021 Legea nr. 301/2021 pivind aprobarea OG nr. 8/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Actul normativ reglementează transpunerea Directivei (UE) 2016/1164 de stabilire a normelor împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne, Directivei (UE) 2011/96 privind regimul fiscal comun care se aplică societăților-mamă și filialelor acestora din diferite state membre și Directivei (UE) 2021/1159 referitoare la scutirile temporare aplicate importurilor și anumitor livrări de bunuri sau prestări de servicii, ca răspuns la pandemia de COVID-19. Noua lege aduce modificări Codului fiscal în ceea ce privește impozitul pe profit, impozitul pe venit și contribuții sociale obligatorii, impozitul pe veniturile nerezidenților, taxei pe valoarea adăugată și impozitului și taxelor locale.
Între altele, prin actul normativ se aduc modificări la art. 111 din Codul fiscal, referitor la definirea venitului din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal. Astfel, conform Legii nr. 301/2021, impozitul prevăzut la alin.(1) (respectiv impozitul datorat de contribuabili la transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții) și la alin. (3) (respectiv impozitul de 1% datorat de moștenitori pentru transmisiunea dreptului de proprietate și a dezmembrămintelor acestuia cu titlul de moștenire în cazul nefinalizării procedurii succesorale în termenul de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii) se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici cu experți evaluatori autorizați în condițiile legii, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață.
Camerele notarilor publici actualizează cel puțin o dată pe an studiile de piață întocmite de experți evaluatori autorizați în condițiile legii, care trebuie să conțină informații privind valorile minime consemnate pe piața imobiliară specifică în anul precedent și le comunică direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice din cadrul ANAF.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice