Noi modificări la Codul fiscal și la Codul de procedură fiscală; a fost stabilit un calendar de creștere graduală a nivelului accizelor pentru băuturi spirtoase și a fost prelungit termenul pentru aplicarea facilităților fiscale stabilite prin OUG 107/2024
Telex » Știri astăzi, 16:00
Executivul a adoptat astăzi o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal și pentru completarea Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscal, act normativ care prevede, în esență, introducerea unui calendar de creștere graduală a nivelului accizelor pentru băuturi spirtoase, precum și prelungirea termenului pentru aplicarea facilităților fiscale stabilite prin OUG 107/2024.
Astfel, prin OUG adoptată astăzi se introduce un calendar de creștere graduală a nivelului accizelor pentru vinuri, băuturi fermentate, produse intermediare și alcool etilic în vederea asigurării predictibilității fiscale pentru operatorii economici din domeniul alcoolului și băuturilor alcoolice. Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor (MF), măsura a fost adoptată ținându-se cont de solicitările mediului de afaceri din industria alcoolului și băuturilor alcoolice, menținerea stabilității fiscale și eficientizarea colectării obligațiilor bugetare, în scopul asigurării unei mai bune încasări la bugetul de stat a accizelor.
Prin același act normativ, a fost stabilită exceptarea de la prevederile privind actualizarea cu creșterea prețurilor de consum a nivelului accizelor pentru vinuri, băuturi fermentate, produse intermediare și alcool etilic, având în vedere faptul că pentru aceste produse se introduce un calendar de creștere graduală a nivelului accizei pentru perioada 2025-2026, nivel calculat pe baza ratei mediei anuale a inflației din anul 2024.
Totodată, prin noua Ordonanță de urgență, Executivul a decis prelungirea, până la 19 decembrie 2024, a termenului pentru aplicarea facilităților fiscale stabilite prin OUG 107/2024. „Concret, termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale se prelungește până la data de 19 decembrie 2024, dar termenul limită pentru depunerea notificărilor prin care se transmite intenția de a beneficia de amnistie rămâne 25 noiembrie 2024. Este important de menționat că cei care nu depun notificarea pot beneficia de facilități dacă achită integral sumele datorate până la 19 decembrie 2024. În acest caz, banii aferenți penalităților vor fi restituiți ulterior”, precizează MF, în comunicat.
Reamintim că actul normativ prevede anularea accesoriilor pentru toate categoriile de debitori, cum ar fi persoane fizice sau juridice, indiferent de forma de proprietate, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice. Mai multe detalii, aici.
Până la data de 19 noiembrie 2024, un număr de 149.589 contribuabili au depus Notificarea privind intenția de a beneficia de anularea unor obligații bugetare sau Cererea de anulare a unor obligații bugetare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național