Noi norme care susțin echilibrul de gen în consiliile de administrație ale marilor companii, adoptate de Parlamentul European
Numărul 46, 23-28 nov. 2022 » Direct de la sursă
Până la sfârșitul lunii iunie 2026, toate marile companii din Uniunea Europeană cotate la bursă vor trebui să ia măsuri pentru a crește prezența femeilor în posturi de conducere.
„Directiva, cunoscută sub numele de Femeile în consiliile de administrație, a fost adoptată marți (22 noiembrie – n.n.), la zece ani după ce a fost propusă. Ea urmărește să se introducă proceduri transparente de recrutare în companii, pentru a garanta că cel puțin 40% din posturile de administrator neexecutiv sau 33% din toate posturile de administrator sunt ocupate de membri ai sexului subreprezentat până la sfârșitul lunii iunie 2026”, se specifică într-un comunicat publicat de Parlamentul European.
Conform aceluiași document, companiile listate la bursă vor trebui să transmită autorităților competente o dată pe an informații referitoare la reprezentarea femeilor și a bărbaților în consiliile lor de administrație. „Dacă nu au îndeplinit obiectivele în domeniu, ele vor mai trebui să menționeze măsurile pe care intenționează să le ia în acest scop. Informațiile respective trebuie publicate pe site-ul companiei și trebuie să poată fi ușor de accesat”, se menționează în comunicatul legislativului comunitar.
Întreprinderile mici și mijlocii cu mai puțin de 250 de angajați sunt excluse din domeniul de aplicare al directivei. Directiva intră în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar statele membre au obligația să pună în aplicare normele în termen de doi ani.
Alege o profesie Fit for Future, în care doar competențele profesionale CONTează! Alege să devii un profesionist contabil!
Proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I, derulat de CECCAR și cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, sprijină dezvoltarea profesională a tinerilor și facilitarea accesului acestora la piața muncii, urmărind respectarea principiilor orizontale și a temelor secundare pentru asigurarea unui cadru echitabil și stabil în tranziția candidaților înscriși către o carieră în domeniul financiar-contabil. Respectarea egalității între femei și bărbați, eliminarea tuturor formelor de discriminare în domeniul muncii și educației, creșterea gradului de conștientizare privind aceste subiecte de interes public sunt parte din strategia de implementare a proiectului.
Detalii despre proiect sunt disponibile pe acces-p1.ceccar.ro. Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la acces-p1@ceccar.ro.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice