Noi norme europene de facilitare a accesului la produsele de pensii și la fondurile de investiții
Numărul 22, 18-24 iunie 2019 » Direct de la sursă
Consiliul UE a adoptat două reforme-cheie în cadrul uniunii piețelor de capital. Este vorba despre un regulament care oferă mai multe opțiuni persoanelor care doresc să economisească pentru pensie și care extinde piața pensiilor personale prin crearea unui „produs paneuropean de pensii personale” (PEPP) şi despre un pachet de măsuri menite să elimine barierele actuale din calea distribuției transfrontaliere a fondurilor de investiții.
Regulamentul privind PEPP creează un nou tip de produs de pensii personale pe bază voluntară. Caracteristicile acestuia vor fi aceleași în întreaga UE, iar produsul poate fi oferit de o gamă largă de furnizori, cum ar fi societăți de asigurări, bănci, fonduri de pensii ocupaționale, firme de investiții și administratori de active. Furnizorii vor beneficia de un pașaport UE care le va permite să vândă PEPP-urile în diferite state membre. „PEPP-urile vor oferi populației o nouă posibilitate de economisire, aplicabilă la nivelul întregii UE, care va veni în completarea planurilor de pensii publice și ocupaționale, precum și a planurilor de pensii personale de la nivel național. Acestea vor permite consumatorilor să își completeze în mod voluntar economiile pentru pensie, beneficiind în același timp de o protecție solidă a consumatorilor. PEPP-urile vor putea fi trecute dintr-un stat membru în altul: deponenții vor putea continua să contribuie la PEPP-ul lor atunci când se mută într-un alt stat membru”, precizează reprezentanţii Consiliului UE, într-un comunicat.
Totofată, Acordul consolidează actualul cadru de reglementare aplicabil fondurilor de investiții. Acesta va facilita distribuția transfrontalieră a fondurilor de investiții prin eliminarea barierelor existente în materie de reglementare și prin reducerea costurilor de distribuție.
Măsurile vor facilita, în special, testarea de către administratorii fondurilor de investiții alternative din UE a apetitului potențialilor investitori profesionali pentru noi piețe, vor clarifica obligațiile administratorilor de active în statul lor membru gazdă în ceea ce privește serviciul de relații cu clienții, vor alinia procedurile și condițiile pentru ieșirea de pe piețele naționale a administratorilor fondurilor de plasament colectiv atunci când aceștia decid să pună capăt oferirii sau plasării fondurilor lor. De asemenea, vor introduce o mai mare transparență și vor crea un punct unic de acces online la informații privind normele naționale referitoare la cerințele de comercializare și la taxele aplicabile.
La scurt timp după semnarea, la 20 iunie, a legislației adoptate, noile măsuri pentru PEPP și pentru distribuția transfrontalieră a fondurilor vor fi publicate în Jurnalul Oficial și vor intra în vigoare 20 de zile mai târziu. (Al.R.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice