Noi norme la nivel comunitar menite să accelereze implementarea sistemelor de transport inteligent cooperativ pe drumurile europene
Numărul 10, 19-25 martie 2019 » Lumea în care trăim
Comisia Europeană (CE) a adoptat o serie de noi norme menite să accelereze implementarea sistemelor de transport inteligent cooperativ (C-ITS) pe drumurile europene. „Noua tehnologie le va permite autovehiculelor să «comunice» între ele, cu infrastructura rutieră și cu ceilalți participanți la trafic – de exemplu, cu privire la situații periculoase, lucrări rutiere și sincronizarea semafoarelor, astfel încât transportul rutier va deveni mai sigur, mai curat și mai eficient. Noile norme sunt conforme cu propunerile privind mobilitatea curată introduse de Comisia Juncker și marchează o nouă etapă în modernizarea sectorului european al mobilității (…). Acestea contribuie la obiectivul pe termen lung al UE de a face astfel încât numărul de decese și vătămări grave în trafic să se apropie de zero până în 2050 («Viziunea Zero»)”, precizează CE, într-un comunicat.
Noile norme constituie o etapă importantă în facilitarea comunicării între vehicule. Începând din acest an, autovehiculele, semnele de circulație și autostrăzile vor fi dotate cu tehnologie care le va permite să trimită mesaje standard tuturor participanților la trafic din jur. Specificațiile stabilesc cerințe juridice minime pentru a asigura interoperabilitatea diferitelor sisteme cooperative utilizate, care le va permite tuturor stațiilor echipate să facă schimb de mesaje în condiții de siguranță, într-o rețea deschisă.
„Se preconizeză că elementul de cooperare – asigurat prin conectivitatea digitală între vehicule, precum și între vehicule și infrastructura de transport – va îmbunătăți semnificativ siguranța rutieră, eficiența traficului și confortul la volan, ajutând conducătorul auto să ia deciziile corecte și să se adapteze la situațiile din trafic”, menţionează reprezentanţii Executivului comunitar.
Decizia Comisiei a luat forma unui act delegat. Publicarea unui act delegat este urmată de o perioadă de două luni în care atât Parlamentul European, cât și Consiliul se pot opune intrării sale în vigoare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile