Noi norme pentru pregătirea și atestarea profesională a managerilor de transport în regim de taxi
Numărul 38-39, 20 dec. 2016 - 16 ian. 2017 » Curier legislativ
Guvernul a adoptat, la sfârșitul lunii trecute, un act normativ prin care se stabilesc normele privind pregătirea și atestarea profesională a managerilor de transport în regim de taxi și închiriere. HG nr. 879/2016 a fost publicată în Monitorul Oficial (nr. 970/05.12.2016) și a intrat în vigoare la data publicării.
Normele citate reglementează pregătirea profesională a managerilor de transport definiți potrivit art. 1¹ lit. ae) din Legea nr. 38/2003, cu modificările și completările ulterioare, care prevede că managerul de transport în regim de taxi și închiriere este persoana fizică angajată a unui transportator autorizat care este persoană juridică sau asociație familială și care conduce permanent și efectiv activitățile de transport în regim de taxi și în regim de închiriere ale acestuia.
- să respecte condițiile de onorabilitate prevăzute de lege (este vorba despre certificatele de cazier judiciar ale conducătorilor auto și, după caz, ale managerului de transport în regim de taxi și închiriere, din care să rezulte că aceștia nu au fost condamnați pentru diverse infracțiuni, cum ar fi infracțiuni contra siguranței pe drumurile publice, privind traficul și consumul de droguri, infracțiuni contra vieții, sănătății și integrității corporale etc.);
- să fie absolvent de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat;
- să aibă reședința curentă în România.
- cererea;
- actul de identitate, în copie;
- actele care demonstrează îndeplinirea condițiilor prevăzute de Legea nr. 38/2003, cu modificările și completările ulterioare: certificatul de cazier judiciar, în original, prin care se atestă inexistența condamnării pentru faptele menționate mai sus; copie de pe diploma de absolvire a liceului, de pe certificatul de competență profesională a persoanei desemnate să conducă permanent și efectiv activitatea de transport rutier de persoane, valabil, sau de pe certificatul de competență profesională a managerului de transport în regim de taxi și închiriere, valabil; declarație pe propria răspundere privind respectarea condiției de a avea reședința curentă în România, în original.
Cursurile de pregătire profesională au o durată de 30 de ore, se desfășoară în baza unui program de pregătire și sunt susținute de lectori atestați de Ministerul Transporturilor.
Actul normativ stabilește, de asemenea, că pot participa la examenul pentru obținerea certificatului de competență profesională doar candidații care au absolvit cursul de pregătire profesională, în termen de maximum 12 luni de la data absolvirii. Candidații care nu au promovat examenul în acest termen trebuie să urmeze un nou curs de pregătire. Examenul constă într-o probă de 60 de minute, cuprinzând 60 de întrebări cu 4 variante de răspuns, dintre care doar una este corectă. Pentru a promova examenul, candidații trebuie să răspundă corect la cel puțin 70% dintre acestea.
În HG nr. 879/2016 sunt prevăzute și modalitatea de eliberare a certificatelor de competență profesională a managerilor de transport în regim de taxi și închiriere, obligațiile centrelor de pregătire și perfecționare, temele programului de pregătire (care conține elemente de drept civil, comercial, social, respectiv fiscal, gestiunea comercială și financiară a întreprinderii etc.), precum și modelul certificatului de competență profesională.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național