Noi pași pentru dezvoltarea industriei aerospațiale românești
Telex » Știri 4 septembrie 2020
România va avea oportunitatea de a găzdui un Centru de Echipare și Întreținere a elicopterelor civile și militare Black Hawk®, conform unui Memorandum de Înțelegere semnat la București, contribuind la dezvoltarea industriei aerospațiale românești, cu un impact economic semnificativ la nivel regional, a anunţat Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA), într-un comunicat. „În continuarea acordului semnat între Sikorsky, parte a grupului Lockheed Martin, și ROMAERO, în martie 2018, noul Memorandum de Înțelegere reiterează angajamentul de a crea locuri de muncă pentru specialiști cu înaltă calificare, programe educaționale bazate pe tehnologie, oportunități de cercetare și dezvoltare și beneficii pentru mai multe sectoare ale industriei românești. De asemenea, noul acord ar putea conduce la executarea de către ROMAERO a operațiunilor de personalizare și modernizare a elicopterelor Black Hawk operate în România și, ulterior, în Europa Centrală și de Est”, se menţionează în comunicat.
Producătorul de elicoptere Black Hawk, PZL Mielec, parte a grupului Lockheed Martin și una dintre cele mai importante companii din industria aerospațială din Polonia, va colabora cu ROMAERO pentru a dezvolta planul centrului de mentenanță din București. Acesta va deveni baza operațiunilor prin care ROMAERO ar putea deservi viitoarea flotă de elicoptere multi-rol Black Hawk, achiziționate de Guvernul României, dar și aparținând altor operatori, pentru misiuni civile și militare.
„Mă bucur să văd că acest Memorandum de Înțelegere creează condițiile pentru a pune în aplicare două parteneriate strategice pe care România le are cu SUA și cu Polonia. Această potențială cooperare regională, prevăzută de Memorandumul de Înțelegere, va oferi României puterea economică, gândirea pe termen lung. Am apreciat, de asemenea, invitația ROMAERO către industria aeronautică românească și presupun că domnul director general s-a referit la IAR Brașov, se va referi în continuare și la Avioane Craiova și la Aerostar Bacău și la toate companiile și institutele de cercetare din domeniu, pentru că-mi doresc ca sub umbrela Lockheed Martin să creăm un pol de dezvoltare în cadrul industriei aeronautice românești”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
„Experiența noastră de 100 de ani în aeronautică și relația strânsă de colaborare cu celelalte companii românești din industrie ne vor ajuta să reunim forța de muncă națională calificată, infrastructura educațională și facilitățile disponibile, creând astfel premisele revigorării tuturor companiilor din industria românească de elicoptere”, a declarat Vasile Boicu, directorul general al ROMAERO.
Potrivit reprezentanţilor MEEMA, PZL Mielec va oferta către Ministerul Afacerilor Interne al României o tranșă inițială de 12 elicoptere multi-rol Black Hawk, ca parte a programului național de înzestrare cu elicoptere medii/grele, destinate misiunilor maritime și terestre. Cele 12 aeronave vor fi fabricate în Polonia, unde PZL a produs deja elicoptere pentru 17 clienți internaționali, începând cu anul 2010.
Elicopterul Sikorsky Black Hawk este singura aeronavă multi-rol oferită României, produsă în Europa, conform standardelor militare. Originea sa militară îi asigură o fiabilitate îmbunătățită, împreună cu versatilitatea necesară pentru misiuni diverse și o întreținere ușoară, chiar și când este operat departe de aerodromul de bază, fără infrastructură logistică. Aceste caracteristici sunt esențiale pentru operațiuni militare, inclusiv sprijin în misiuni de luptă și operațiuni ale forțelor speciale, dar și pentru misiuni civile, de poliție, medicale, stingerea incendiilor, căutare și salvare și de transport utilitar.
Elicopterele Black Hawk operează la ora actuală în peste 30 de state. În Austria, Polonia, Slovacia și Suedia acestea îndeplinesc roluri importante pe plan intern sau în cadrul operațiunilor NATO, inclusiv ajutor umanitar, căutare și salvare, transportul trupelor și intervenții în situații de urgență.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național