Noi reglementări în domeniul fiscal privind privind Fondul pentru Mediu
Numărul 14-15, 5-18 iulie 2016 » Curier legislativ
Administrația Fondul pentru Mediu (AFM) va desfăşura activităţi de control la operatorii economici autorizaţi în vederea preluării responsabilităţii privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare şi valorificare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi la operatorii economici autorizaţi în vederea preluării responsabilităţii privind realizarea obiectivelor anuale de colectare, reutilizare, reciclare şi valorificare a deșeurilor de baterii și acumulatori portabili, conform Codului de procedură fiscală.
Astfel, o ordonanță de urgență aprobată de Executiv clarifică statutul AFN ca organ fiscal, cu atribuții specifice unui organ fiscal și detaliază atribuţiile AFM în acest sens. Potrivit Guvernului, măsura este necesară pentru a pune în acord prevederile noului Cod de procedură fiscală, care include Administrația Fondului pentru Mediu în categoria organelor fiscale care administrează creanțe fiscale, cu reglementările legale privind Fondul de Mediu stabilite prin Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005.
Actul normativ stabileşte, printre altele, că operatorii economici colectori de deșeuri metalice feroase și neferoase au obligația fiscală de constitui, declara și vira o contribuție de 3% din valoarea de vânzare a bunului la vânzarea deșeurilor metalice obținute din procesul de dezmembrare, nu însă și pentru bunurile destinate dezmembrării așa cum era prevăzut până în prezent. Se clarifică, de asemenea, modul de calcul privind contribuția de 100 lei/tonă la Fondul de Mediu, achitată de unităţile administrativ-teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, în cazul nerealizării obiectivului de reducere cu 15% a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice