Noi reglementări pentru soluționarea litigiilor privind proprietatea intelectuală; a fost stabilită procedura de anulare a înregistrării mărcilor și de decădere a titularilor din drepturile conferite de marcă
Numărul 47-48, 29 nov. - 13 dec. 2022 » Curier legislativ
Guvernul a aprobat o OUG privind modificarea și completarea Legii nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice, republicată. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, actul normativ stabilește cadrul procedural pentru desfășurarea unei proceduri administrative rapide și eficiente la nivelul Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), pentru soluționarea cererilor privind anularea înregistrării mărcii și a cererilor de decădere a titularilor din drepturile conferite de marcă în acord cu prevederile Directivei (UE) nr.2015/2436. „Mii de dosare cu litigii privind dreptul de proprietate asupra mărcilor care urmau să ajungă pe rolul instanțelor își vor găsi de acum înainte rezolvarea la OSIM. Am supus spre aprobare Guvernului o ordonanță de urgență care reglementează procedura de soluționare a cererilor de anulare și de decădere a drepturilor privind mărcile în cadrul OSIM”, a declarat Florin Spătaru, ministrul Economiei.
Actul normativ introduce reglementări specifice privind procedura de soluționare a cererilor de anulare și decădere privind mărcile formulate la OSIM, pornind de la respectarea principiului contradictorialității, a dreptului la apărare și cu ascultarea părților. Astfel, pentru rezolvarea cererilor de anulare și de decădere a mărcii trebuie luați în considerare o serie de factori specifici care privesc realitățile din piață, cum ar fi: circuite de distribuție a produselor, modalitatea de comercializare a acestora, gradul de atenție și percepția consumatorilor etc., care se stabiliesc de la caz la caz pe baza probelor furnizate de părți.
În acest context, normele introduse prin noul act normativ asigură soluționarea cererilor de anulare și decădere în cadrul unei proceduri apropiate celei de judecată reglementată de Codul de procedură civilă. În lipsa unor incidente procedurale, soluționarea unei cereri de anulare sau decădere la nivelul OSIM se poate efectua în cel mult 6 luni de la depunerea cererii.
Totodată, ordonanța asigură transpunerea deplină a Directivei (UE) 2015/2436 de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la mărci, prin introducerea mențiunii exprese privind mărcile colective constituite din semne sau indicații care pot servi pentru desemnarea, în comerț, a provenienței geografice a produselor sau a serviciilor. Se stabilește regulamentul de utilizare a mărcii colective, care autorizează persoanele ale căror produse sau servicii provin din zona respectivă să folosească marca colectivă.
„Reglementarea procedurilor de anulare și decădere în fața oficiului național de proprietate industrială este de natură să asigure transparența, predictibilitatea și întărirea protecției drepturilor conferite prin înregistrarea unei mărci”, menționează reprezentanții Ministerului Economiei.
UPDATE: OUG nr. 169/2022 pentru modificarea și completarea Legii nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1196 din 13 decembrie 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național