Noi reglementări privind calitatea apei destinate consumului uman
Telex » Știri 19 ianuarie 2023
Executivul a aprobat o Ordonanță privind calitatea apei destinată consumului uman, act normativ care armonizează legislația națională cu cea europeană în domeniul apei, transpunând o directivă comunitară în domeniu. Potrivit unui comunicat al Executivului, documentul aduce o abordare nouă a siguranței apei potabile, prin evaluarea și gestionarea riscurilor de la bazinele hidrografice, de la captare, sistem de aprovizionare și sistemele de distribuție din interiorul clădirilor care până acum făceau doar obiectul unor informări ale consumatorilor. Această nouă abordare lărgește cu mult și domeniul de atribuții, competențe și autorități implicate. Se introduce, practic, trasabilitatea în domeniul apei potabile și, în acest fel, se trece la măsuri de prevenire a afectării calității apei potabile, de la intervenții de remediere a unei ape neconforme.
De asemenea, au fost introduși parametri noi de calitate a apei potabile care trebuie monitorizați și pentru care trebuie realizată conformarea începând cu anul 2026. Ca element de noutate, a fost introdus și conceptul listei de supraveghere care include substanțe care reprezintă un motiv de preocupare legat de apa destinată consumului uman, listă care va fi completată prin acte delegate ale Comisiei Europene.
Mai mult, noua legislație abordează aprovizionarea cu apă la modul global, creând legătura necesară între toate etapele procesului de extracție, producere și distribuție, programele de monitorizare asigurând puntea de legătură între captare, tratare, înmagazinare și distribuție.
Update: OG nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 63 din 25 ianuarie 2023.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice