Noi reglementări privind Formularul (396) „Declarație informativă privind plățile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plată”
Numărul 19, 15-21 mai 2024 » Curier legislativ
Ordinul ANAF nr. 825/2024 pentru aprobarea procedurii de punere în aplicare a prevederilor art. 3212 alin. (7) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal și pentru aprobarea modelului și conținutului formularului (396) „Declarație informativă privind plățile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plată” a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 398 din 29 aprilie 2024.
● Cine sunt prestatorii de serviciii de plată și ce obligație au aceștia:
Legea 33/2024 definește prestatorii de servicii de plată ca fiind instituțiile de credit, instituțiile emitente de monedă electronică, furnizorii de servicii poștale giro și instituțiile de plată.
Prestatorii de servicii de plată sunt obligați să păstreze evidențe ale beneficiarilor plăților și ale plăților în legătură cu serviciile de plată pe care le prestează pentru fiecare trimestru calendaristic, pentru a permite organelor fiscale competente să efectueze controale privind livrările de bunuri și prestările de servicii care se consideră că au loc în România, în vederea atingerii obiectivului de combatere a fraudei în domeniul TVA.
● Principalele prevederi ale Ordinului 825/2024:
Ordinul ANAF nr. 825/2024 aprobă noul formular 396 „DECLARAȚIE INFORMATIVĂ PRIVIND PLĂȚILE TRANSFRONTALIERE EFECTUATE DE PRESTATORII DE SERVICII DE PLATĂ”.
Documentul se aplică pentru plățile transfrontaliere efectuate începând cu trimestrul 1 din 2024, pentru care termenul-limită de depunere este 30 aprilie 2024.
Ordinul ANAF aprobă și procedura de raportare a operațiunilor transfrontaliere.
● Modul de depunere a formularului 396?
Formularul (396) „Declarație informativă privind plățile transfrontaliere efectuate de prestatorii de servicii de plată” se depune exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii, până cel târziu la sfârșitul lunii care urmează după expirarea trimestrului calendaristic la care se referă informațiile, care se consideră a fi ultima zi calendaristică a respectivei luni, chiar dacă aceasta este o zi nelucrătoare.
Prestatorii de servicii de plată trebuie să valideze datele din cuprinsul formularului (396) înainte de a-l transmite către Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Prestatorii de servicii de plată cărora li se aplică obligația de raportare trebuie să utilizeze formularul (396), precum și programul de asistență, disponibil pe portalul ANAF, în scopul raportării informațiilor prevăzute în ordin.
Formularul de raportare se transmite prin portalul e-guvernare.ro, secțiunea Depunere declarații ANAF, sub forma unui fișier PDF cu XML atașat, semnat electronic, prin mijloace de transmitere la distanță.
Pentru depunerea formularului (396), prestatorii de servicii de plată trebuie să dețină un certificat calificat.
Formularul (396) circulă în format electronic la organul fiscal central – Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin structurile de specialitate – și se arhivează, în format electronic, în arhiva electronică centralizată. Perioada de stocare a datelor este de 5 ani, calculată de la sfârșitul anului calendaristic în care au fost primite de către organul fiscal central.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională