Noi reglementări privind mijloacele electronice de transmitere la distanță a actelor de executare și procedura de comunicare a acestora, publicate în Monitorul Oficial
Numărul 48, 8-14 dec. 2020 » Curier legislativ
În Monitorul Oficial nr. 1.210 din 11 decembrie 2020 a fost publicat Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 3.037/2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 1665/2020 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanță a actelor de executare și a procedurii de comunicare a acestora.
După cum se știe, prin OMFP nr. 1.665/2020 s-au stabilit mijloacele electronice de transmitere la distanță a actelor de executare și a procedurii de comunicare a acestora, reglementându-se cadrul legal pentru o nouă procedură de comunicare a actelor de executare către instituțiile de credit prin încărcarea acestora în spațiul privat de pe portalul ANAF. De asemenea, prin acest act normativ s-a reglementat la art. 12 alin. (1) și (2) faptul că aceste prevederi se aplică pentru popririle înființate de către organele fiscale competente începând cu data intrării în vigoare a acestuia, iar popririle înființate până la data intrării în vigoare a OMFP nr. 1665/2020 rămân supuse regulilor stabilite la momentul înființării lor, cum ar fi: viramentele efectuate de către instituțiile de credit pentru stingerea obligațiilor fiscale/bugetare ce au stat la baza acestora ori, după caz, suspendarea, continuarea, ridicarea acestor popriri.
Astfel, ridicarea măsurilor de executare silită asupra disponibilităților bănești aferente popririlor înființate până la data intrării în vigoare a prevederilor OMFP nr. 1.665/2020 va fi comunicată instituțiilor de credit prin încărcare în spațiul privat de pe portalul ANAF.
În acest context, noul act normativ completează OMFP nr. 1665/2020 în sensul reglementării faptului că deciziile de ridicare a măsurilor de executare silită asupra disponibilităților bănești aferente popririlor înființate până la data intrării în vigoare a prevederilor ordinului să fie încărcate tot în spațiul privat de pe portalul ANAF, prin intermediul platformei e-Popriri.
Totodată, ținând cont de faptul că prin Legea nr. 113/2020 privind aprobarea OUG nr. 88/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul insolvenței și a altor acte normative sunt aduse o serie de modificări formei inițiale a OUG nr. 88/2018 și implicit Legii nr. 85/2014 privind procedura de prevenire a insolvenței și de insolvență, inclusiv în ceea ce privește reglementarea procedurii de executare silită, asupra debitorilor aflați în procedura insolvenței nu începe executarea silită, s-a impus modificarea dispozițiilor lit. c2) de la pct. 2.5. din Anexa nr.1 la OMFP nr. 1.665/2020.
De asemenea, în vederea diminuării fluxului de informații între instituțiile de credit și ANAF din perspectiva transmiterii mesajelor de neînființare în cazul suspendării, continuării, actualizării sumelor rămase de recuperat și ridicării, popririi, ținând cont că ANAF poate actualiza aceste motive de neînființare, prin interconectarea cu aplicațiile informatice la care are acces, actul normativ prevede ca motivele de neînființare să nu mai fie trimise de instituțiile de credit în cazul suspendării, continuării, actualizării sumelor rămase de recuperat și ridicării, popririi.
În acest context, OMFP nr. 3.037/2020 modifică și prevederile pct. 8.4 din Anexa nr. 1 la OMFP nr. 1.665/2020, astfel încât instituțiile de credit care au implementat modalitatea de transmitere a mesajelor referitoare a motivelor de neînființare aferente adreselor de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești, să le transmită prin mediul electronic, iar cele care nu au o astfel de posibilitate, să le comunice prin poșta electronică la Punctul Central.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial