Noi reglementări privind procedura de administrare și monitorizare a marilor contribuabili și contribuabililor mijlocii
Telex » Știri 8 august 2024
Prin OPANAF nr. 3.801/2024, publicat în Monitorul Oficial nr. 771 din 7 august 2024, au fost completate o serie de ordine ale președintelui ANAF privind procedura de administrare și monitorizare a marilor contribuabili și contribuabililor mijlocii. ANAF menționează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că, în vederea creșterii eficienței activității de administrare a contribuabililor, a îmbunătățirii colectării veniturilor bugetare, cât și pentru întărirea relației de parteneriat cu contribuabilii a fost necesară reorganizarea activității de administrare a contribuabililor. Una dintre acțiunile de aducere la îndeplinire a măsurii de îmbunătățire a colectării o constituie administrarea și monitorizarea distinctă a unor categorii de contribuabili, definite pe baza unor criterii de selecție, respectiv contribuabilii mari și contribuabilii mijlocii.
În acest sens, organizarea activității de administrare a marilor contribuabili și a contribuabililor mijlocii este reglementată de OPANAF nr. 1721/2021 privind organizarea activității de administrare a marilor contribuabili, cu modificările și completările ulterioare și respectiv de OPANAF nr. 3610/2016 privind organizarea activității de administrare a contribuabililor mijlocii, cu modificările și completările ulterioare.
Totodată, în Referatul de aprobare, ANAF precizează că procedura de administrare și monitorizare a marilor contribuabili și a contribuabililor mijlocii este reglementată de: ▪ OPANAF nr. 1023/2017 pentru aprobarea Procedurii de administrare și monitorizare a marilor contribuabili, cu modificările și completările ulterioare; ▪ OPANAF nr. 560/2016 pentru aprobarea Procedurii de administrare și monitorizare a contribuabililor mijlocii și pentru modificarea unor prevederi referitoare la activitatea de administrare a contribuabililor mijlocii.
Aceste acte normative cuprind prevederi referitoare la întreaga activitate de administrare a acestor două categorii de contribuabili, începând cu înregistrarea fiscală și până la stingerea obligațiilor datorate de acești contribuabili.
Avându-se în vedere faptul că selecția/actualizarea acestor categorii de contribuabili se efectuează în anul curent pentru anul următor și pentru a veni în sprijinul contribuabililor care devin/ nu mai au calitatea de mari contribuabili și respectiv contribuabili mijlocii începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care se efectuează selecția/actualizarea, în ordinele ce reglementează procedura de administrare și monitorizare a acestor contribuabili se specifică faptul că eventualele plăți eronate făcute de acești contribuabili la unitățile Trezoreriei Statului la care erau arondați anterior datei de 1 ianuarie, vor fi transferate automat de către aceasta la unitatea Trezoreriei Statului corespunzătoare, până la data de 31 martie. Eventualele plăți efectuate eronat după această dată vor fi returnate plătitorilor.
Prin OPANAF nr. 665/2024 pentru modificarea unor ordine ale președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind organizarea activității de administrare a contribuabililor mari și mijlocii s-a reglementat predarea de la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili către administrațiile județene ale finanțelor publice, respectiv către Administrația Fiscală pentru Contribuabili Mijlocii București, a unui număr de 1000 de contribuabili, începând cu data de 1 iulie 2024.
În acest context și ținându-se cont de faptul că există situații în care competența de administrare a contribuabililor se modifică în cursul anului fiscal, prin OPANAF nr. 3.801/2024 se specifică faptul că prevederile referitoare la redirecționarea automată a plăților efectuate eronat la vechea unitate de Trezoreria Statului se aplică în mod corespunzător și acestor contribuabili.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial