Noi reglementări privind sectorul băuturilor spirtoase
Telex » Știri
28 februarie 2019
Guvernul a adoptat o Hotărâre care stabilește cadrul instituțional și unele măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1576/89 al Consiliului.
Scopul actului normativ este de a desemna Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) ca: • autoritate competentă cu atribuţii în verificarea documentaţiei pentru înregistrarea şi protecţia indicaţiei geografice a băuturilor spirtoase; • autoritate responsabilă să efectueze controalele în ceea ce privește respectarea obligațiilor instituite prin Regulament; • autoritatea competentă cu atribuţii în verificarea şi monitorizarea activităţii şi recunoaşterea organismelor de certificare a băuturilor spirtoase.
Totodată, prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale se vor aproba, ulterior: procedura de verificare a documentaţiei pentru înregistrarea unei indicaţii geografice şi dobândirea protecţiei băuturilor spirtoase, procedura de declarare a opoziţiei la nivel naţional şi procedura de transmitere la nivelul Comisiei Europene a cererii de înregistrare a indicaţiei geografice a băuturilor spirtoase, în vederea dobândirii protecţiei la nivelul UE, precum și Regulamentul privind recunoaşterea organismelor de certificare a băuturilor spirtoase ce au dobândit protecţia indicaţiilor geografice (IG) şi supravegherea activităţii acestor organisme.
Până în momentul de faţă, în România nu au fost recunoscute organisme de inspecție și certificare care să certifice conformitatea datelor din dosarul tehnic, care privește înregistrarea şi protecţia indicaţiei geografice a băuturilor spirtoase.
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc