Noi reglementări privind Sistemul informatic integrat de eliberare și verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19
Telex » Știri 12 iulie 2021
În Monitorul Oficial nr. 684 din 9 iulie 2021 a fost publicat Ordinul comun nr. 1.116/98/M.134/33/2021 al ministrului sănătății, al ministrului afacerilor interne, al ministrului apărării naționale și al directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale privind aprobarea modului de funcționare, componența și procedurile aplicabile în cadrul Centrului de suport pentru utilizatorii Sistemului informatic integrat de eliberare și verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19. Potrivit actului normativ, Centrul de suport pentru utilizatorii SII-CDC este format din Centrul de preluare a apelurilor, asigurat cu personal din cadrul Ministerului Apărării Naționale (MapN), și Grupul operațional pentru verificarea, eliberarea și acceptarea certificatelor digitale ale UE privind COVID, asigurat cu personal desemnat de instituțiile și autoritățile publice potrivit OUG nr. 68/2021.
Atribuțiile Centrului de preluare a apelurilor sunt următoarele: a) preluarea solicitărilor în cazul imposibilității eliberării certificatelor și al neconcordanțelor în informațiile cuprinse în certificat, identificate de către titularul acestuia; b) redirecționarea, în cel mai scurt timp posibil, a solicitării menționate la lit. a) către Grupul operațional, conform Procedurii de eliberare, verificare, acceptare și revocare a certificatului digital al UE privind COVID; c) informarea solicitantului cu privire la soluționarea situației.
Centrul de preluare a apelurilor transmite solicitările primite, în format electronic, către Grupul operațional, prin intermediul platformei informatice puse la dispoziție de către STS. Centrul comunică persoanei care a înaintat o solicitare privind imposibilitatea eliberării certificatelor sau privind neconcordanțele identificate în informațiile cuprinse în certificatele digitale ale UE privind COVID despre faptul că i-a fost soluționată solicitarea. Centrul de preluare a apelurilor funcționează zilnic, în intervalul orar 8,30 – 16,30.
Procedura privind eliberarea, verificarea, acceptarea și revocarea certificatelor digitale ale UE privind COVID este prevăzută în anexa nr. 1 care face parte integrantă din acest ordin.
Potrivit prevederilor OUG nr. 68/2021, certificatele sunt eliberate, la cererea solicitantului, în conformitate cu prevederile art. 5-7 din Regulamentul UE 2021/953 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 iunie 2021 privind cadrul pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile de vaccinare, testare și vindecare de COVID-19 (certificatul digital al UE privind COVID) pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19, în forma prevăzută în anexa la regulament.
Solicitantul poate obține certificatele menționate astfel: a) electronic, situație în care solicitantul accesează portalul web https://certificat-covid.gov.ro; b) letric, situație în care solicitantul se adresează primăriei sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor, competentă/competent teritorial; c) electronic sau letric, situație în care solicitantul se adresează direcției de sănătate publică județene sau a municipiului București pe raza căreia are domiciliul.
În cazul în care solicitantul a fost vaccinat cu una sau mai multe doze din schema completă de vaccinare într-un stat membru sau într-un stat terț, acesta apelează Centrul de preluare a apelurilor, la numărul de telefon 021.414.44.25, și solicită eliberarea unui certificat de vaccinare în baza unor documente emise de statul pe teritoriul căruia i-au fost administrate una sau mai multe doze din schema completă de vaccinare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice