Noi reglementări privind transmiterea informațiilor către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB)
Telex » Știri 10 iulie 2023
Astăzi a fost publicat, în Monitorul Oficial nr. 625/2023, Ordinul nr. 192/2023 al președintelui Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) pentru aprobarea Regulamentului privind transmiterea informațiilor către ONPCSB. Regulamentul se adresează entităților raportoare prevăzute la art. 5 alin. (1) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, autorităților și instituțiilor publice și private, de la care ONPCSB solicită informații.
Potrivit art. 5 alin. (1) din Legea nr. 129/2019, intră sub incidența acestei reglementări următoarele entități raportoare: a) instituțiile de credit persoane juridice române și sucursalele instituțiilor de credit persoane juridice străine; b) instituțiile financiare persoane juridice române și sucursalele instituțiilor financiare persoane juridice străine; c) administratorii de fonduri de pensii private, în nume propriu și pentru fondurile de pensii private pe care le administrează, cu excepția caselor de pensii ocupaționale profesionale; d) furnizorii de servicii de jocuri de noroc; e) auditorii, experții contabili și contabilii autorizați, cenzorii, persoanele care acordă consultanță fiscală, financiară, de afaceri sau contabilă; f) notarii publici, avocații, executorii judecătorești și alte persoane care exercită profesii juridice liberale, în cazul în care acordă asistență pentru întocmirea sau perfectarea de operațiuni pentru clienții lor privind cumpărarea ori vânzarea de bunuri imobile, acțiuni sau părți sociale ori elemente ale fondului de comerț, administrarea instrumentelor financiare, valorilor mobiliare sau a altor bunuri ale clienților, operațiuni sau tranzacții care implică o sumă de bani sau un transfer de proprietate, constituirea sau administrarea de conturi bancare, de economii ori de instrumente financiare, organizarea procesului de subscriere a aporturilor necesare constituirii, funcționării sau administrării unei societăți; constituirea, administrarea ori conducerea unor astfel de societăți, organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare sau a altor structuri similare, precum și în cazul în care participă în numele sau pentru clienții lor în orice operațiune cu caracter financiar ori vizând bunuri imobile; g) furnizorii de servicii pentru societăți sau fiducii, alții decât cei prevăzuți la lit. e) și f); h) agenții imobiliari; i) alte entități și persoane fizice care comercializează, în calitate de profesioniști, bunuri sau prestează servicii, în măsura în care efectuează tranzacții în numerar a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 10.000 euro, indiferent dacă tranzacția se execută printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni care au o legătură între ele.
Fac obiectul prezentului regulament următoarele categorii de informații transmise către ONPCSB: a) datele și informațiile solicitate entităților raportoare; b) datele și informațiile solicitate autorităților și instituțiilor publice; c) datele și informațiile solicitate instituțiilor private.
Informațiile se transmit către ONPCSB exclusiv în format electronic. De asemenea, informațiile se transmit în formatul indicat de ONPCSB, în termen de maximum 15 zile de la data primirii cererii, pentru cererile care nu prezintă un caracter de urgență, respectiv în termenul indicat de ONPCSB, pentru cererile care prezintă un caracter de urgență, marcate în acest sens. Transmiterea informațiilor solicitate entităților raportoare se face exclusiv prin mesageria sistemului de raportare online pus la dispoziție de către ONPCSB la adresa de internet https://raportari.onpcsb.ro.
Transmiterea informațiilor solicitate autorităților și instituțiilor publice, precum și instituțiilor private se face prin sistemul de poștă electronică, la adresa de e-mail onpcsb@onpcsb.ro. Informațiile sunt incluse într-o arhivă electronică, protejată printr-o parolă, stabilită de către emitent. Mesajul prin care se transmit informațiile cuprinde, în mod obligatoriu: a) în rubrica „Subiect” – titlul documentului transmis și data/perioada la care se referă; b) în corpul mesajului – orice alte precizări considerate a fi necesare de către emitent, cu excepția parolei, precum și un număr de telefon de contact al persoanei care a întocmit documentul transmis; c) în atașament – arhiva electronică și adresa de înaintare, care fie este semnată electronic de către emitent, fie conține semnătura olografă a acestuia.
Parola menționată este transmisă, la solicitarea Oficiului, prin alte mijloace de comunicare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane