Noi reglementări vizând schimbul automat obligatoriu de informații raportate de Operatorii de platforme
Telex » Știri 6 decembrie 2023
În Monitorul Oficial nr. 1098 din 6 decembrie 2023 a fost publicat OPANAF nr. 1946/2023 pentru aprobarea procedurilor de punere în aplicare a prevederilor art. 291^5 alin (10) - (13) și alin. (19) lit. a) din Legea 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, reglementări care visează, în esență, asigurarea unui cadru unitar Operatorilor de platforme cărora le revine obligația de raportare în vederea înregistrării sau reînregistrării acestora. ANAF menționează, în Referatul de aprobare a actului normativ, că Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală a fost modificată prin adoptarea OG nr. 16/2023, fiind transpuse prevederile Directivei (UE) 2021/514 a Consiliului din 22 martie 2021, de modificare a Directivei 2011/16/UE privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (denumită DAC 7), prin completarea Titlului X "Aspecte internaționale” - Capitolul I "Cooperarea administrativă în domeniul fiscal”, cu art. 291^5, care include în sfera de aplicare a schimbului automat obligatoriu de informații și Operatorii de platforme, în sensul definiției din Anexa 5, secțiunea I, subsecțiunea A, alin. (1) - (11) din Codul de procedură fiscală.
Inițiatorii actului normativ precizează, în Referatul de aprobare, că, în prezent, statele membre fac schimb de informații fiscale pentru a reuși să-și protejeze bazele de impozitare naționale și să combată încercările de evaziune fiscală. „Deși domeniul schimbului automat de informații s-a tot extins în ultimii ani (raportarea conturilor financiare, raportarea deciziilor fiscale anticipate, raportarea aranjamentelor transfrontaliere etc.), acesta poate fi îmbunătățit”, menționează inițiatorii noului Ordin.
Ținând seama de specificul și flexibilitatea platformelor digitale, obligația de raportare revine și operatorilor de platforme care exercită o activitate comercială în cadrul Uniunii Europene, dar care nu au rezidență fiscală, nu sunt constituiți sau administrați într-un stat membru și nici nu au sediul permanent într-un stat membru. Aceasta ar asigura condiții de concurență echitabile între toate platformele digitale și ar preveni concurența neloială. Pentru a facilita îndeplinirea acestui obiectiv, operatorii de platforme străini trebuie să se înregistreze și să raporteze informații într-un singur stat membru, în scopul desfășurării de activități pe piața internă. Totodată, în situația în care înregistrarea unui astfel de operator de platformă este revocată, se poate proceda la reînregistrarea acestuia numai dacă sunt furnizate garanții adecvate privind angajamentul său în ceea ce privește respectarea cerințelor de raportare din Uniunea Europeană, inclusiv orice cerință de raportare neîndeplinită.
Având în vedere că cea mai mare parte a veniturilor sau a sumelor impozabile realizate de vânzători pe platformele digitale circulă transfrontalier, raportarea informațiilor referitoare la activitatea relevantă va avea rezultate pozitive suplimentare dacă informațiile respective vor fi comunicate și statelor membre care ar fi eligibile să impoziteze venitul realizat și va conduce, în esență, la sisteme de impozitare mai eficiente, respectiv la diminuarea riscului de evitare a obligațiilor fiscale de către vânzătorii care obțin venituri prin intermediul platformelor online.
Schimbul automat de informații între autoritățile fiscale este esențial pentru a pune la dispoziția acestor autorități informațiile care le sunt necesare pentru a putea evalua corect impozitele pe venit sau profit și taxa pe valoarea adăugată (TVA) datorate. Un astfel de schimb de informații conduce, în esență, la sisteme de impozitare mai eficiente, respectiv la diminuarea riscului de evitare a obligațiilor fiscale de către vânzătorii care obțin venituri prin intermediul platformelor online.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane