Noi reguli la nivel european pentru o piață a energiei electrice mai curată, competitivă și bine pregătită să facă față riscurilor
Numărul 12, 2-8 aprilie 2019 » Direct de la sursă
Parlamentul European (PE) a votat zilele trecute noi reguli pentru crearea unei piețe europene a energiei electrice mai curate, competitive și bine pregătite să facă față riscurilor. Astfel, Legislativul comunitar a adoptat patru texte legate de piața europeană de electricitate, în urma înțelegerii informale cu statele membre de la sfârșitul anului 2018.
O ofertă mai bună pentru consumatori
Consumatorii vor beneficia semnificativ în urma noilor reglementări - ei vor avea astfel acces la contoare inteligente, prețuri dinamice și opțiunea schimbării gratuite a furnizorului în termen de cel mult trei săptămâni.
Sărăcia energetică și reglementarea prețurilor
Statele membre vor putea reglementa în continuare, în condiții stricte, prețurile pe o perioadă determinată pentru a sprijini gospodăriile sărace sau vulnerabile din punct de vedere energetic. Totuși, sistemele de securitate socială trebuie să asigure mijloacele principale de combatere a sărăciei energetice.
Creșterea fluxului transfrontalier de electricitate
Unul dintre principalele obiective ale noilor reglementări este ca minimum 70% din capacitatea comercială să poată trece granițele în mod liber, facilitând astfel schimburile transfrontaliere de electricitate din surse regenerabile, în vederea atingerii obiectivului de 32% regenerabile până în anul 2030.
Eliminarea treptată a ajutorul de stat pentru combustibili fosili
Normele UE permit în prezent autorităților naționale să plătească centralele electrice pe cărbune pentru a fi în regim de așteptare pentru o perioadă limitată de timp dacă există un consum de vârf, cunoscut sub numele de „mecanisme de capacitate”. Noile norme vor introduce limite mai stricte pentru statele membre care subvenționează centralele electrice, astfel încât cele mai poluante centrale electrice pe combustibili fosili din Europa să nu mai primească ajutoare de stat. Măsurile se vor aplica tuturor centralelor electrice noi de la data intrării în vigoare a regulamentului, iar celor existente începând cu 2025. Contractele de capacitate încheiate înainte de 31 decembrie 2019 nu vor fi afectate de noile norme.
Noi măsuri UE pentru a preveni întreruperile de curent electric
Prin noua lege ce pregătește sectorul electricității pentru a face față riscurilor, cetățenii UE vor fi mai bine protejați împotriva deficitului și a întreruperilor bruște de aprovizionare cu energie electrică. Statele membre vor fi obligate să elaboreze planuri naționale pentru evaluarea riscului de deficit și să coopereze la nivel regional. Statele membre care primesc asistență din alte țări ale UE vor suporta, în cele din urmă, toate costurile implicite.
„Acest acord face din solidaritate adevărata coloană vertebrală a gestionării riscurilor legate de energia electrică, astfel încât în viitor nimeni să nu fie lăsat singur în fața unui val de frig în timpul iernii cu întreruperi bruște la electricitate”, a declarat raportorul pe acest dosar, Flavio Zanonato.
O mai bună reglementare a pieței de energie electrică
Pentru a putea reglementa mai bine piața de energie electrică din UE, normele de instituire a Agenției Europene de Cooperare a Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) au fost modificate, iar agenția va primi sarcini și puteri sporite.
Acordurile vor trebui acum aprobate în mod oficial de către miniștrii UE și publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene înainte să intre în vigoare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial