Noi reguli privind schimbarea locului de muncă al cetățenilor străini care intră pe piața muncii din România, pentru a proteja activitatea angajatorilor
Numărul 42, 26 oct. - 1 nov. 2022 » Curier legislativ
Guvernul a completat legislația specifică pentru a stabili condițiile în care lucrătorii străini pot ocupa, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărții albastre a UE, un nou loc de muncă, la un alt angajator decât cel care a obținut avizul de angajare.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS), modificările aduse OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România au fost adoptate pentru stoparea practicilor incorecte, care perturbau activitatea companiilor și care prejudiciau material angajatorul inițial, cel care suportă, de principiu, toate cheltuielile necesare aducerii cetățeanului străin pe piața muncii din România.
În acest context, Executivul a introdus noi reguli. Astfel, un lucrător străin care are un contract individual de muncă (CIM) înregistrat de mai puțin de un an, va putea ocupa un nou loc de muncă la un alt angajator doar în baza acordului scris exprimat de angajatorul inițial.
Actul normativ mai prevede că, în cazul în care lucrătorul străin schimbă locul de muncă, dar rămâne la același angajator care a obținut avizul de angajare inițial, noul aviz se eliberează angajatorului fără îndeplinirea tuturor condițiilor generale și, după caz, fără îndeplinirea tuturor condițiilor speciale pentru eliberarea unui astfel de document în cazul lucrătorilor permanenți sau stagiari.
În același timp, un nou aviz de angajare se eliberează unui alt angajator, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cărții albastre a UE, numai cu îndeplinirea tuturor condițiilor generale sau speciale, după caz.
Aceste prevederi nu se aplică și în cazul în care încetarea CIM a intervenit din inițiativa angajatorului anterior, prin acordul părților ori prin demisia cetățeanului străin, dacă angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin CIM, conform Legii nr. 53/2003 – Codul muncii.
UPDATE: OUG nr. 143/2022 pentru modificarea art. 17 din OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1.049 din 28 octombrie 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile