Norme antidumping și antisubvenție mai puternice și mai eficace la nivel comunitar
Numărul 22, 12-18 iunie 2018 » Curier legislativ
La 8 iunie a.c. au intrat în vigoare noi norme de apărare comercială. „Toate noile anchete inițiate de la această dată sau ulterior vor fi efectuate în baza unor norme antidumping și antisubvenție modernizate”, a anunţat Comisia Europeană (CE), într-un comunicat.
Potrivit reprezentanţilor Executivului comunitar, schimbările care au intrat în vigoare zilele trecute și care vizează modernizarea setului de instrumente de apărare comercială aflat la dispoziția UE vor permite Uniunii să impună taxe mai mari în anumite cazuri prin modificarea „regulii taxei celei mai mici”, prin scurtarea perioadei de anchetă pentru a accelera procedura, prin creșterea transparenței și a predictibilității sistemului pentru întreprinderile din UE și prin reflectarea standardelor înalte de mediu și sociale aplicate în UE. Ele vor încheia o revizuire majoră a instrumentelor UE de apărare comercială, incluzând, de asemenea, o nouă metodologie antidumping instituită în luna decembrie a anului trecut.
„UE crede într-un comerț liber și echitabil, însă nu suntem naivi în acest domeniu. Am arătat că, la nevoie, nu ne lăsăm mai prejos, adoptând măsuri antidumping și antisubvenție. Iar acum, dispunem în arsenalul nostru de norme de apărare comercială noi și îmbunătățite, pentru a putea face față cu succes provocărilor contemporane în materie de comerț mondial. A se băga bine de seamă – vom face tot ceea ce este necesar pentru a apăra producătorii și lucrătorii europeni în situațiile în care alții denaturează piața și nu respectă normele”, a declarat președintele CE, Jean-Claude Juncker.
„Noile norme vor reduce perioada actuală de anchetă vizând instituirea unor măsuri provizorii de la 9 luni la 7 luni și vor conferi mai multă transparență sistemului. Întreprinderile vor beneficia de un sistem de avertizare timpurie prin intermediul căruia vor fi informate în cazul în care vor fi impuse taxe provizorii, ceea ce le va ajuta să se adapteze la noua situație. Comisia va sprijini întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) prin intermediul biroului ei de asistență destinat în mod specific IMM-urilor, pentru a le înlesni participarea la procedurile de apărare comercială”, subliniază CE.
De asemenea, ca urmare a modificărilor aduse așa-numitei „reguli a taxei celei mai mici”, UE poate fi în măsură să impună, în unele cazuri, taxe vamale mai mari. Această situație va fi aplicabilă tuturor cazurilor antisubvenție, dar și cazurilor antidumping vizând importurile de produse obținute cu materii prime și energie furnizate la un preț redus în mod artificial.
Ca parte a investigațiilor sale, atunci când calculează nivelurile taxelor pe care poate să le impună pe baza daunelor economice cauzate întreprinderilor, Comisia va lua în considerare și costurile de asigurare a conformității cu legislația UE în domeniul social și al mediului. În plus, Executivul de la Bruxelles nu va mai accepta, în general, angajamente de preț din partea unor țări care au un istoric nefast în privința punerii în aplicare a principalelor acorduri în materie de mediu și a principalelor standarde ale Organizației Internaționale a Muncii. Pentru prima dată, sindicatele vor putea, de asemenea, să participe la anchetele desfășurate în domeniul apărării comerciale.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național