Normele metodologice de aplicare a Programului IMM FACTOR – Produs de garantare a creditului comercial și a Schemei de ajutor de stat asociată acestuia, în consultare publică
Numărul 10, 16-22 mar. 2021 » Curier legislativ
Ministerul Finanţelor a publicat, pe site-ul instituţiei, pentru consultare, proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 146/2020 privind aprobarea Programului IMM FACTOR - Produs de garantare a creditului comercial și a Schemei de ajutor de stat asociată acestuia. Proiectul reglementează condițiile de acordare, monitorizare a garanțiilor de stat, soluționarea cererilor de plată aferente acestora, precum și stabilirea regulilor de gestionare a plafoanelor anuale pentru instituțiile de credit participante în program, stabilirea caracteristicilor finanțărilor și costurilor aferente, a activităților eligibile a fi finanțate, a criteriilor pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii eligibili și finanțatorii participanți în program, precum și modalitatea de acordare a granturilor suportate prin intermediul schemei de ajutor de stat asociată acestui Program.
Costul total al finanțărilor acordate prin acest Program se compune din: a) rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2,5 % pe an. Această marjă include dobânda, comisionul de factoring, precum și orice alt comision perceput de finanțator. Nu sunt incluse taxele aferente operaţiunilor conexe activităţii de factoring (de exemplu: taxe notariale, costurile legate de evaluare şi înregistrarea garanţiilor etc.); b) comisionul de risc – comisionul datorat Ministerului Finanțelor de către beneficiarul Programului; c) comisionul de administrare – comisionul datorat Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) de către beneficiarul Programului pentru întreaga perioadă de valabilitate a garanţiei.
Nivelul comisionului de risc precum și al comisionului de administrare se stabilesc anual, prin ordin al ministrului Finanţelor.
Iniţiatorii precizează, în Nota de fundamentare a actului normativ, că obligaţia de plată a comisionului de risc, precum și a comisionului de administrare este acoperită din ajutorul sub formă de grant primit de beneficiar pe toată durata de valabilitate a garanţiei, iar după încetarea schemei de ajutor de stat, pentru noile finanţări de tip factoring contractate sau în cazul majorării/prelungirii finanțărilor de tip factoring, acestea se datorează de către beneficiarul Programului.
Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate prevăzute la art. 4 din OUG nr. 146/2020 privind aprobarea Programului IMM FACTOR - Produs de garantare a creditului comercial și a Schemei de ajutor de stat asociată acestuia, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit proiectului, garanţia de stat acordată în cadrul Programului este garantată cu:
♦ cesiunea în scop de garanţie potrivit art. 2.347 din Legea nr. 287/2009, republicată, cu modificările ulterioare, în cazul creanţelor provenite din contractul comercial/ contractul-cadru/ acordul-cadru/ comanda/comenzile intervenit/ă/e între aderent şi debitorul/debitorii cedat/cedaţi, cu notificarea de către finanţator a debitorului/debitorilor cedat/cedaţi;
♦ ipoteca mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la finanţator de către beneficiar şi asupra contului/conturilor de cesiune deschis/e la finanţator, înscrise în Registrul naţional de publicitate a garanţiilor mobiliare, în baza contractului de garantare, proporţional cu procentajul de garantare;
♦ ipotecă legală imobiliară şi/sau mobiliară de rang I asupra activelor proprietate a beneficiarilor sau a unor terţe persoane. Finanţatorii pot constitui garanţii accesorii finanţării garantate, reprezentând ipoteci imobiliare şi/sau mobiliare asupra activelor proprietate a beneficiarului sau a unor terţe persoane, altele decât cele prevăzute la art.8 alin. (2) din OUG nr.146/2020, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu normele şi procedurile proprii de finanţare ale acestora.
Ipotecile mobiliare şi/sau imobiliare se instituie în favoarea statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor, prin FNGCIM.M, şi finanţatorului, proporţional cu riscul asumat de fiecare dintre părţi şi sunt valabile până la stingerea creanţelor datorate de beneficiar, în limita creditului contractat.
Garanţiile accesorii finanțării garantate împreună cu garanţia de stat acordată prin acest Program acoperă în proporţie de 100% valoarea finanțării. Solicitările de acordare a garanţiilor de stat transmise de finantatori către FNGCIMM în cadrul Programului cuprind şi informaţii privind structura celorlalte garanţii accesorii, valoarea admisă în garanţie a acestora şi gradul de acoperire a finanțării cu garanţii.
De asemenea, în cuprinsul proiectului de act normativ sunt detaliate activitățile desfășurate de către beneficiari care nu pot fi garantate în cadrul Programului. Aceste activități sunt din sectoarele/domeniile: intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, cu excepția vinului și a berii, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, activităţi de închiriere şi leasing, activităţi de investigare şi protecţie.
La Capitolul V din proiectul de Normele metodologice sunt prevăzute etapele pe care trebuie să le urmeze finanțatorul, precum și documentația necesară care trebuie prezentată în vederea acordării/majorării/prelungirii garanției de stat din partea FNGCIMM, precum și analiza efectuată de acesta din urmă.
În cazul executării garanției de stat, finanțatorul depune cererea de plată împreună cu documentația aferentă la FNGCIMM, în perioada de valabilitate a garanției de stat, ulterior trecerii integrale la restanță a finanțării garantate nerambursate și după ce finanțatorul și-a exercitat dreptul de regres, dar nu mai devreme de 60 de zile calendaristice de la data trecerii integrale la restanță a principalului. FNGCIMM are obligația de a aproba sau respinge cererea de plată în termen de cel mult 85 zile calendaristice de la data primirii cererii de plată. Ministerul Finanțelor efectuează plata garanției de stat în contul finanțatorului în termen de 5 zile calendaristice de la primirea deciziei FNGCIMM de aprobare a cererii de plată, fără însă a depăși 90 de zile calendaristice de la data înregistrării la FNGCIMM a cererii de plată.
Recuperarea și colectarea creanțelor rezultate din plata garanției de stat se realizează de către finanțatori și organele competente ale ANAF, pe baza unui înscris întocmit și transmis de FNGCIMM.
În Nota de fundamentare se menţionează că, pentru stabilirea plafonului de garantare pentru anul 2021 corelat cu efectele răspândirii virusului SARS-CoV-2 care au creat o presiune ridicată pentru fluxurile de numerar disponibile la nivelul întreprinderilor mici și mijlocii iniţiatorii au propus o valoare 1 miliard de lei, urmând ca, în funcție de evoluția programului și de încadrarea în limita totală anuală de îndatorare, să se revină cu o propunere de suplimentare/diminuare a plafonului pe parcursul anului 2021.
În cuprinsul proiectului de act normative au fost introduse prevederi prin care se reglementează modul în care, la solicitarea FNGCIMM, în calitate de administrator al schemei de ajutor de stat, Ministerul Finanțelor va efectua plata ajutorului de stat constând în cuantumul dobânzilor aferente finanțărilor de tip factoring contractate de IMM-uri, precum și cuantumul comisionului de administrare cuvenit FNGCIMM.
La anexa 1 din proiectul de act normativ se stabilește modelul deciziei de plată a sumelor de virat în contul FNGCIMM conform prevederilor Schemei de ajutor de stat asociată Programului IMM FACTOR - Produs de garantare a creditului comercial, iar la anexa 2 modelul de Acord dat de către beneficiarul Programului de consultare a bazei de date a Ministerului Finanțelor de către FNGCIMM, în vederea obținerii certificatului de atestare fiscală pentru întreprindere.
De asemenea, se propune ca, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, finanţatorii participanți în cadrul programului să transmită FNGCIMM o declaraţie pe propria răspundere semnată şi asumată de reprezentanţii legali ai acestora, care să conţină angajamentul de respectare a încadrării costului finanțării garantate de stat în marja maximă de 2,5%, peste indicele ROBOR la 3 luni (ROBOR 3M).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial