Normele privind execuția bugetelor instituțiilor publice, modificate
Numărul 5, 13-19 feb. 2018 » Curier legislativ
Normele metodologice privind execuția bugetelor de venituri și cheltuieli ale instituțiilor publice au fost modificate și completate printr-un ordin al Ministerului Finanțelor Publice (MFP), pentru armonizarea acestora cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA.
Ordinul MFP nr. 1.242/2018 din 2 februarie 2018 a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 116 din 6 februarie 2018 – Partea I și vizează execuția bugetelor instituțiilor publice autonome, instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii și activităților finanțate integral din venituri proprii. Normele metodologice se aplică și în cazul bugetelor creditelor interne și externe, bugetelor fondurilor externe nerambursabile, bugetelor fondului de risc și ale celor privind activitatea de privatizare, gestionate de instituțiile publice, indiferent de modalitatea de organizare și finanțare a acestora.
Potrivit documentului, instituțiile publice înregistrate în scopuri de TVA, care nu au obligația, conform legii, de a se înscrie în Registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA, gestionează sumele aferente activităților economice, respectiv contravaloarea bunurilor și serviciilor prestate, precum și contravaloarea TVA într-unul dintre cele cinci tipuri de conturi de disponibilități care se deschid la solicitarea titularilor de cont. Sumele încasate se virează de către instituțiile publice titulare ale conturilor în conturile de venituri bugetare cărora sumele respective se cuvin, în termen de două zile lucrătoare de la încasare. La finele exercițiului bugetar, cele cinci conturi de disponibilități nu pot prezenta sold.
Ordinul MFP nr. 1.242/2018 din 2 februarie 2018 poate fi consultat pe portalul legislativ al Ministerului Justiției.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice