Normele tehnice referitoare la procedura de identificare a persoanei la distanță utilizând mijloace video, în consultare publică
Telex » Știri 2 noiembrie 2020
Guvernul a elaborat un proiect de Hotărâre privind normele tehnice referitoare la procedura de identificare a persoanei la distanță utilizând mijloace video, document care poate fi consultat pe site-ul Autorităţii pentru Digitalizarea României, la rubrica Transparenţă decizională. Proiectul stabileşte, între altele, obligațiile și responsabilitățile pentru entitățile care participă la procedura de identificare a persoanei la distanță prin mijloace video.
Potrivit iniţiatorilor, „introducerea unei noi modalități de identificare și autentificare la distanță, identificarea utilizând mijloace video, va duce la schimbarea piețelor prin automatizarea procesului de verificare a companiilor, a persoanelor și a documentelor de identificare a acestora, în vederea îndeplinirii cerințelor referitoare la cunoașterea clientului prin identificarea la distanță și a eliminării problemelor legate de fraudă, dar și la accelerarea procesului de digitalizare a administrației publice, ceea ce ar influența major creșterea gradului de utilizare a serviciilor online. Verificarea identității este fundamentală pentru modul în care entitățile interacționează cu clienții lor. Construiește încredere reciprocă între ambele părți și le permite acestora să efectueze tranzacții atât online, cât și personal”.
Utilizarea sistemelor de identificare electronică, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul (UE) 910/2014 (eIDAS) va asigura cerințele stricte în materie de control și de verificare a identității persoanei în scopul cunoașterii clientului sau din motive de precauție privind clienții și ar spori securitatea tranzacțiilor electronice. „Avînd în vedere situația actuală, necesitatea identificării persoanei la distanță, prin mijloace video este necesară pentru desfășurarea activității instituțiilor, autorităților publice și a operatorilor economici prin mijloace electronice în deplină siguranță, atât pentru angajați cât și pentru beneficiari”, se subliniază în Nota de fundamentare a actului normativ.
Iniţiatorii proiectului consideră că reglementarea identificării persoanei la distanță prin mijloace video va avea un impact pozitiv asupra activității economice a operatorilor; propunerea are în vedere asigurarea creșterii economice prin reducerea cheltuielilor cu personalul, asigurarea distanțării sociale în procesul de identificare a persoanei și creșterea gradului de utilizare a serviciilor online sau a serviciilor de încredere. Simplificarea procesului de autentificare, fără a mai fi nevoie de deplasarea persoanei la ghișeu în vederea identificării fizice, va accelera procesul de digitalizare atât în administrația publică, cât și în mediul privat.
De asemenea, actul normativ va avea şi un impact pozitiv asupra mediului, efectuarea identificării la distanță prin mijloace video urmând să reducă masiv consumul de hârtie, precum și consumurile aferente tipăririi (toner, curent electric, servicii de întreținere, mentenanță și reparații, combustibil aferent serviciilor anterior menționate etc.).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial