Norvegia: Mașinile electrice au ajuns la aproape 80% din totalul vânzărilor de vehicule private în 2022
Numărul 1, 11-17 ian. 2023 » Lumea în care trăim
Mașinile electrice au reprezentat aproape 80% - un nou record mondial - din noile înmatriculări de autoturisme noi de pasageri în Norvegia în 2022, informează AFP, preluată de Agerpres. Anul trecut s-au vândut 138.265 de mașini electrice noi, adică 79,3% din totalul vânzărilor de vehicule private, potrivit unui comunicat al Consiliului de informare privind traficul rutier. În fruntea clasamentului se află Tesla, cu 12,2% cotă de piață.
Astfel, Norvegia, care este atât un mare producător de hidrocarburi, cât și un campion al mașinilor cu zero emisii, și-a doborât propriul record stabilit în 2021 (64,5%).
Prin comparație, mașinile electrice au reprezentat 8,6% din noile înmatriculări în primele nouă luni ale anului 2022 în Uniunea Europeană.
Numai în luna decembrie, în Norvegia mașinile electrice au reprezentat 82,8% din vânzări, mulți norvegieni grăbindu-se să cumpere înaintea unei schimbări fiscale care va face aceste achiziții mai scumpe.
Modelul Y de la Tesla a reprezentat 11,5% din vânzări, grupul deținut de Elon Musk lăudându-se că a doborât recordul de vânzări atins în 1969 de legendarul Volkswagen Beetle.
Norvegia își propune ca toate mașinile sale noi să aibă emisii zero - electrice sau cu hidrogen - începând cu 2025, datorită în special unei impozitării foarte favorabile.
Însă odată cu maturizarea acestui segment de piață, autoritățile au început să reducă unele din beneficiile care au afectat serios finanțele publice. Începând cu 1 ianuarie, scutirea de TVA (25%) la achiziționarea unui vehicul electric nou este valabilă doar în limita unui preț de achiziție de 500.000 de coroane (aproximativ 47.500 euro), sumele care depășesc acest plafon fiind supuse impozitării.
Astăzi, una din cinci mașini care rulează pe drumurile norvegiene este complet electrică, un alt record mondial.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice